Pulp & Paper Questions and Answers – Other Methods of Pulping

«
»

This set of Pulp and Paper Questions and Answers for Freshers focuses on “Other Methods of Pulping”.

1. Chemical puling and bleaching of chemical pulps both come under delignification reactions.
a) True
b) False
View Answer

Answers: a
Explanation: It’s correct the bleaching reactions are much more specific for lignin removal than pulping, but are much more expensive.
advertisement

2. A variety of pretreatment processes applied to pulp lower the amount of bleaching chemicals required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A variety of pre-treatment processes applied to pulp lower some amount of bleaching chemicals which are required, leading to lower the levels of chlorinated organic materials.

3. ____________ is a mainly an experimental pulping procedure which using organic solvents such as methanol, ethanol, acetic acid, acetone, and etc.
a) Inoranosolv pulping
b) Organosolv pulping
c) Klason pulping
d) Extended pulping
View Answer

Answer: b
Explanation: Organosolv is mainly an experimental pulping procedure and which uses organic solvents such as methanol, ethanol, acetic acid, acetone, etc. to remove lignin completely. It has many advantages like having no sulfur emissions and a simple chemical recovery process.

4. The ___________ process of Repap enterprises using 50%ethanol and 50% water at 195 degree celcius for nearly 1 hour has been demonstrated at 15 t/d.
a) Copper cell
b) Magnesium cell
c) Aluminium cell
d) Strontium cell
View Answer

Answer: c
Explanation: The Aluminium cell process of Repap enterprises uses constituents for approximately 1 hour has been demonstrated at 15 t/d.
advertisement

5. The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to ___________ pulp.
a) Kraft
b) Biological
c) Organosolv
d) Klason
View Answer

Answer: a
Explanation: The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by 6- 7%.

6. The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by ___________ What is the range for this in Organosolv pulping?
a) 10-11%
b) 6-7%
c) 15-20%
d) 20-25%
View Answer

Answer: b
Explanation: The pulp has tensile strength and burst strengths and brightness equal to Kraft pulp and a higher tear strength by 6- 7%.

7. __________ furfural, and hemicellulose are obtained as by products in Organosolv pulping.
a) Lignin
b) Alcohol cellulose
c) Organocell
d) Methanol
View Answer

Answer: a
Explanation: The pulp appears to be particularly amenable to O2 delignification without significant strength loss. Also D.E.D. bleaching gives a brightness of 90 ISO.
advertisement

8. ___________ is an experimental process where chips are pre-heated with white rot fungi or lignin degradation enzymes.
a) Novel pulping methods
b) Organosolv
c) Biological
d) Sivola
View Answer

Answer: c
Explanation: Biological pulping is an experimental process where chips are pre-heated with white rot fungi or lignin degradation enzymes.

9. Many of the strength improvements and yields observed with these methods do not consider the effect of fungal hyphae. What process are we talking about?
a) Novel pulping methods
b) Organosolv
c) Sivola
d) Biological
View Answer

Answer: d
Explanation: In Biological pulping most of strength improvements and yields observed with these methods don’t consider the effect of fungal hyphae.

10. Novel puling methods include?
a) Formaldehyde pulping
b) White pulping
c) Brown pulping
d) Saturated pulping
View Answer

Answer: a
Explanation: They include nitric acid pulping, organosolv pulping, pulping with a variety of organic solvents, and also formaldehyde pulping.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn