Pulp & Paper Questions and Answers – Wood Chip Measurement

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Wood Chip Measurement”.

1. Which is the ideal definition in bulk density?
a) Natural-dry weight of pulp
b) Oven-dry weight of chips
c) Natural-dry weight of chips
d) Oven-dry weight of pulp
View Answer

Answer: b
Explanation: The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.
advertisement

2. Bulk density of the chips depend on the specific gravity of wood source.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

3. Bulk density of the chips depends on the chip geometry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.

4. Bulk density of the chips depends on the chip size distribution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The bulk density is the oven-dry weight of chips (or sawdust, or other wood residue) contained in a given volume of space.
advertisement

5. According to the rule of thumb what is the value of chips yielded by the wood of 1 cubic meters?
a) 3.5 cubic meters
b) 2.6 cubic meters
c) 0.2 cubic meters
d) 6.8 cubic meters
View Answer

Answer: b
Explanation: Rules of thumb are derived in order to identify an operating window that minimizes the volatilization of metals during thermochemical conversion of CCA in treated wood, while ensuring a good quality of charcoal product.

6. How much a bone dry unit is equal to in sawdust?
a) 3600 lb
b) 12000 lb
c) 2400 lb
d) 8000 lb
View Answer

Answer: c
Explanation: A bone dry unit is the equal to 2400lb of sawdust.

7. How many units does a bone density unit of packed Douglas chips contain?
a) 400
b) 600
c) 800
d) 200
View Answer

Answer: d
Explanation: A Bone density unit, B.D.U. of packed Douglas chips occupies approximately 200 cubic feet
advertisement

8. A Kraft unit is 200 cubic. feet. of wood chips, sawdust, or other wood particles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A unit is considered as a mixture of wood chips, sawdust, or other wood particles. It all weighs to 200 cubic feet.

9. One unit of Doughlas-fir or western hemlock sawdust is about __.
a) 10 cubic feet of solid wood
b) 300 cubic feet of solid wood
c) 1000 cubic feet of solid wood
d) 80 cubic feet of solid wood
View Answer

Answer: d
Explanation: One unit of Douglas-fir or western hemlock sawdust is about 80 cubic feet of solid wood.

10. What is the value of after converting B.D.U. to cubic meter of wood chips.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.3
View Answer

Answer: d
Explanation: Approximate conversion factors of wood 0.45 specific gravity in various forms. It is converted by multiplication action.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn