Pulp & Paper Questions and Answers – Solid Wood Measurement

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Solid Wood Measurement”.

1. Volume of solid wood in stacked Round wood can be determined by Cord?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: IT is measured by a process called Scaling. A labor intensive method of sampling volume and rock sizes and converting to solid wood volume with tables.
advertisement

2. Water displacement method comes under solid wood measurement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In practice it is easier to weigh the wood and determine the bone dry weight using moisture contents of wood.

3. Which one is a volume measuring method for a solid wood?
a) Board foot
b) Scaling
c) Cord
d) Water displacement method
View Answer

Answer: a
Explanation: A board foot is a volumetric measurement of solid wood. It is equal to 12 inch x 12 inch x 1 inch

4. What is the purpose of C unit and its dimension?
a) Soft wood in stacked round wood of 100 cubic feet
b) Solid wood in stacked round wood of 100 cubic feet
c) Wet wood in stacked rose wood of 100 cubic feet
d) Soft wood in stacked rose wood of 100 cubic feet
View Answer

Answer: b
Explanation: A C unit is 100 cubic feet of solid wood in stacked round wood. It is used to determine the wood content of pulp logs.

5. What is a ‘Chord’ in Solid wood measurement?
a) It is a stacked hard wood
b) It is a stacked rose wood
c) It is a stacked round wood
d) It is a stacked soft wood
View Answer

Answer: c
Explanation: A chord is stacked round wood occupying a total volume of 4 feet by 8 feet by 4 feet
advertisement

6. What is the total volume occupied by a Chord?
a) 4 feet by 8 feet by 1.4 feet
b) 4 feet by 8 feet by 4 feet
c) 14 feet by 8 feet by 4 feet
d) 4 feet by 8 feet by 24 feet
View Answer

Answer: b
Explanation: A chord of stacked wood contains 80 – 90 cubic feet of solid wood, although this can vary widely.

7. How wide is a face cord in Solid wood measurement?
a) 2 feet by 3 feet
b) 12 feet by 5 feet
c) 4 feet by 8 feet
d) 12 feet by 3 feet
View Answer

Answer: c
Explanation: A face cord is used to sell firewood in some locations; it is 4 feet by 8 feet by the width of the wood pieces.

For the below mentioned questions (8 to 10), with wood of 0.45 specific gravity in various forms (for 85 ft3 of solid wood per chord and 2.6 ft3 of chips per ft3 of solid wood).

8. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of solid wood.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1
View Answer

Answer: b
Explanation: It is converted by multiplication action.
advertisement

9. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of stacked wood.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

10. What is the value of conversion factors for wood after converting 1000 board feet to m3 of wood chips.
a) 3.55
b) 2.3598
c) 1.06
d) 6.1
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn