Pulp & Paper Questions and Answers – Semi-Chemical Pulping

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Semi-Chemical Pulping”.

1. What is the name of the process where chips are impregnated with cooking liquor, the free liquor is drained or otherwise removed.
a) Vapor-phase pulping
b) Liquid-phase pulping
c) Saturated-phase pulping
d) Differential-phase pulping
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapor-phase pulping is the name of the process where chips are impregnated with cooking liquor, the free liquor is drained or otherwise removed.
advertisement

2. What is the name of the process which involves steps like mild chemical treatment and followed by moderate mechanical refining.
a) Semi-chemical process
b) Vapor-chemical process
c) Differential-chemical process
d) Saturated-chemical process
View Answer

Answer: a
Explanation: Semi-chemical pulping is the name of the process which involves steps like mild chemical treatment followed by moderate mechanical refining are executed.

3. What is the range of yield in the Semi-chemical process?
a) 70-95%
b) 60-80%
c) 30-40%
d) 55-65%
View Answer

Answer: b
Explanation: 60-80% is the yield of the Semi-chemical process. It is because of its two phase expansion process.

4. High yield chemical pulling is the other name of semi-chemical process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This is named so, because the yield is 60-80%.
advertisement

5. Natural Sulfite Semi-Chemical is the full form of N.S.S.C. process. This is the most common method.
A) True
B) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of N.S.S.C. is Neutral Sulfite Semi-Chemical process.

6. What does NSSC cooking liquor contain?
a) CTMP+BOD
b) CTMP+APMP
c) APMP+BOD
d) Na2So3+Na2Co3
View Answer

Answer: d
Explanation: It uses 10-15% of the chemical charge to act as a buffer. The pH is 7-10.

7. The de-fiberator is also known as?
a) Cold stock refiner
b) Hot stock refiner
c) Neutral stock refiner
d) Maximum stock refiner
View Answer

Answer: b
Explanation: The de-fiberator is also known as ‘Hot stock refiner’. It’s an attrition mill as make-up chemical in kraft recovery plant.
advertisement

8. The _________ liquor semi-chemical pulping process for corrugating medium uses green liquor as the pulping liquor.
a) Green
b) Distilled
c) Pure
d) Indigo
View Answer

Answer: a
Explanation: The green liquor semi-chemical pulping process is for corrugating medium and uses green liquor as the pulping liquor. The green liquor can be obtained from the associated kraft mill.

9. __________ is the use of waste liquor of a semi-chemical mill as the make-up chemical in the kraft recovery plant.
a) Diagonal recovery
b) Cross recovery
c) Multi recovery
d) Instant recovery
View Answer

Answer: b
Explanation: Cross recovery is the use of waste liquor of a semi- chemical mill as the make-up chemical in the kraft recovery plant.

10. The low ________ removal makes chemical recovery difficult in the semi-chemical process.
a) Lignin
b) Pulp
c) Hardwood
d) Softwood
View Answer

Answer: a
Explanation: The low lignin removal makes chemical recovery difficult in the semi-chemical process. The low lignin removal makes chemical recovery difficult.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn