Pulp & Paper Questions and Answers – Mechanical Sensors

«

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Sensors”.

1. __________ sensors are utilised to measure variables such as point, velocity, acceleration, force, press, levels and flow.
a) Humidity
b) Optical
c) Thermal
d) Mechanical
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical sensor is an object whose function is to detect changes in its environment, and then provide a corresponding output. It’s a type of transducer; sensors might provide various types of output, but typically utilize electrical or optical signals.
advertisement

2. __________ sensors rely on a change of capacitance, resistance, inductance, or reluctance.
a) Point
b) Humidity
c) Proximity
d) Thermal
View Answer

Answer: a
Explanation: A point sensor is any device that permits point measurement. It could either be an absolute point sensor or a relative one (displacement sensor). Point sensors could be linear, angular, or multi-axis.

3. A potentiometric displacement sensor utilizes a wire of high resistance with a wiper in electrical contact with the wire.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As the object moves across the wire, the resistance of the circuit changes. By measuring the resistance, the point of the object along the wire is known.
advertisement
advertisement

4. Variable inductance is achieved by the utilization of __________ core in the shape of a rod which is wraped by a hollow coil of wire.
a) Ferrimagnetic
b) Ferromagnetic
c) Paramagnetic
d) Diamagnetic
View Answer

Answer: b
Explanation: As the ferromagnetic core enters the coil the inductance of the coil is replaced. With reluctance sensors, the magnetic flux coupling b/w 2 or more coils is varied by a ferromagnetic core. Inductance is a calculation that relates electrical flux to the current.

5. __________ sensors is a type of transformer and are the basis of the prevalent L.V.D.T . The signal is easily conditioned to give out a D.C. voltage that in linearly proportional to point over part of the range of motion of the core.
a) Speed
b) Temperature
c) TIR
d) Reluctance
View Answer

Answer: d
Explanation: It’s a type of sensor that are the basis of the prevalent L.V.D.T. linear variable differential transformer. The sensitivity could be on the order of 0.001 mm movement.
advertisement

6. __________ could be utilized as a point sensor by measuring a time pulse of __________ takes to echo back to the transmitter. It is similar in principle to a radar.
a) Radiation
b) Reflection
c) X- ray
d) Ultrasound
View Answer

Answer: d
Explanation: Ultrasounds are sound waves with frequencies which are greater than the upper audible limit of human hearing. Ultrasound is no different from ‘normal’ (audible) sound in its physical properties, except in that humans couldn’t hear it. Ultrasound devices operate with frequencies from 20 kHz up to several gigahertz.

7. The __________ factor is the relative change in resistance divided by relative change in length i.e., the definition of strain.
a) Screw
b) Gauge
c) Pit
d) Kraft
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain gauge is the ratio of relative change in electrical resistance R, to the mechanical strain ε. Metal strain gauges have a gauge factor of about 2; thus a strain of 0.1% would cautilise a 0.24 Ω change in a 120 Ω strain gauge.
advertisement

8. If a fluid is at rest, one refers to static _________ If a fluid is in motion, one refers to dynamic _________ which is a function of the motion of the fluid.
a) Pressure
b) Gravitational force
c) Viscosity
d) Density
View Answer

Answer: a
Explanation: The force applied perpendicular to the surface of an object per unit area over which that force is distributed. Gauge pressure is the pressure relative to the ambient pressure

9. Strain ___________ could be mounted on diaphragms to measure pressure; this method has been miniaturized onto integrated circuits.
a) Sensors
b) Lobes
c) Gauges
d) Gears
View Answer

Answer: c
Explanation: The most common type of strain gauge consists of an insulating flexible backing which supports a metallic foil pattern. The gauge is attached to the object by a suitable adhesive, such as cyanoacrylate.
advertisement

10. The temperature of a heated metal filament depends on the gas pressure since the gas molecules could conduct heat from the filament.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Very less pressure i.e., very high vacuums, which signifies a gas phase, requiring specialized techniques. Pressure below 10-3 could be measured with ionization gauges.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter