Pulp & Paper Questions and Answers – Bindery Operations

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Bindery Operations”.

1. __________ include anything that must be done before printing in order to complete the printing job.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operation
d) Saddle
View Answer

Answer: c
Explanation: Binding and finishing are those activities performed on printed material after printing. It involves the fastening of individual sheets together, while finishing involves additional decorative actions, such as die-stamping, embossing, etc.
advertisement

2. __________ is the formation of a crease by folding paper around a rounded edge before the actual fold.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operations
d) Saddle
View Answer

Answer: b
Explanation: If you are scoring and folding in a single inline operation you need not worry about this. You get instant feedback on the quality and position of the crease. It’s carried out when accuracy folding is required, when folding stock thicker than 5 mil, or when folding coated stock.

3. __________ of straight edges in one direction can be accomplished off press utilizing a knife that alternates with sections of sharp edges and blunt portions.
a) Saddle
b) Drawing
c) Binding operations
d) Perforation
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of creating perforations involves puncturing the work piece with a tool. Many complicated perforations are carried out on the press.

4. __________ are groups of pages that are printed together on a single, flat sheet; they are assembled together for binding.
a) Signatures
b) Scoring
c) Binding operations
d) Saddle
View Answer

Answer: a
Explanation: A printed sheet with multiple pages on it that is folded so that the pages are in their proper numbered sequence, as in a book. The signature is formed by cutting, folding, and trimming operations.
advertisement

5. It’s imp. that the lift to be help down tightly while it’s cut. Even so, there is some movement, known as __________ which leads to variation of the cut size.
a) To and fro
b) Draw
c) Sprint
d) Spot
View Answer

Answer: c
Explanation: Cutting of a stack of paper, the lift, is performed by a sharp, guillotine blade that may cut through 3 inches of paper. Sprint Print’s digital paper cutters are engineered to cut with 100% accuracy.

6. A wide variety of bindings are available for attaching sheets or signatures to form the product.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A wide variety of bindings are available for attaching sheets or signatures to form the product by Beach in 1993. They differ in appearance, durability, equipment requirements, and cost.

7. Case binding may be square back or round back and utilizes a hard cover (hardbound).
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This is considered to be the most durable and visually pleasing of the binding methods. The paper M.D. should be parallel to the spline for optimal results.
advertisement

8. Mechanical binding utilizes wire or __________ through a series of small holes to hold pages together as in spiral notebooks.
a) Plastic
b) Steel
c) Copper
d) Aluminium
View Answer

Answer: a
Explanation: A plastic comb (G.B.C. is a trade name) and double wire (Wire O is a trade name) are 2 other examples. They are commonly utilized in technical manual.

9. Adhesive when applied to the edges and this is glued to the binding. The remaining 3 edges are trimmed after the adhesive has set. This method is ____________
a) Hardcover books
b) Magazines
c) Pamphlets
d) Paperback books
View Answer

Answer: d
Explanation: Gathered signatures can be bound by perfect binding. The spine is trimmed so that the edge of each page is exposed.

10. This method of binding usually utilizes a staple that goes from the top to the bottom of the centre of the open work. It is a quick and inexpensive binding commonly utilized for small magazines, catalogs, brochures, and pamphlets. What is the name of the method?
a) Saddle
b) Drawing
c) Binding operations
d) Perforation
View Answer

Answer: a
Explanation: Saddle—stitch binding utilizes a book binding method in which folded sheets are gathered together one inside the other and then stapled through the fold line with wire staples. The staples pass through the folded crease from the outside and are clinched b/w the centre most pages.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn