Pulp & Paper Questions and Answers – Kraft Pulping

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Kraft Pulping”.

1. Kraft pulping is a full chemical pulping method using sodium hydroxide and sodium sulfide at pH above 12.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Kraft pulping is a full chemical pulping method using sodium hydroxide and sodium sulfide at pH above 12. At 160 – 180 degree celcius, corresponding to about 800kPa steam pressure, for 0.5 – 3 hours to dissolve much of the lignin of wood fibers.
advertisement

2. Wood species is an important variable during Kraft cooking process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Wood species (though all species can be pulped) and chip geometry.

3. The degree of Kraft cook for bleachable grades of pulp, have a lignin content of 3 – 5.2% for softwood and 1.8 – 2.4% for hardwood.
a) Soft
b) Medium
c) Hard
d) Ultra
View Answer

Answer: a
Explanation: In softwood degree of Kraft cook for bleachable grades of pulp, have a lignin content of 3 – 5.2% for softwood and 1.8 – 2.4% for hardwood.

4. What is the correct definition of H – factor?
a) It is a pulping variable that combines ignition temperature and time into a single variable
b) It is a pulping variable that combines cooking temperature and time into a single variable
c) It is a pulping variable that combines sublimation temperature and time into a single variable
d) It is a pulping variable that combines vaporization temperature and time into a single variable
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a pulping variable that combines cooking temperature and time into single variable that indicates the extent of the reaction.
advertisement

5. __________ is a fresh pulping liquor for the Kraft process, consisting of the active pulping species NaOH and Na2S, small amounts of Na2CO3.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor
View Answer

Answer: b
Explanation:White liquor is a fresh pulping liquor for the Kraft process, it consist of the active pulping species NaOH and Na2S, small amounts of Na2CO3.

6. __________ is the waste liquor from the Kraft pulping process after pulping is completed.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor
View Answer

Answer: a
Explanation: Black liquor is the waste liquor from the Kraft pulping process after pulping is completed.

7. __________ is the partially recovered form of Kraft liquor. It is obtained after burning of the black liquor in the recovery boiler.
a) Black liquor
b) White liquor
c) Red liquor
d) Green liquor
View Answer

Answer: d
Explanation: Green liquor is produced by dissolving the smelt from the recovery boiler in the water.
advertisement

8. Fill in the blank.
__________ =(Na2S)/(NaOH + Na2S)X 100%
a) Sulfifdity
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfidity of white liquor is the ration of Na2S to the active alkali, expressed as percent. A mill runs in the vicinity of 24-28% sulfidity, depending largely on the wood species pulped.

9. Fill in the blank.
__________ =(NaOH)/(NaOH + Na2S)X 100%
a) Sulfifdity
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali
View Answer

Answer: b
Explanation: Causticity is the ratio of NaOH to active alkali (as always both chemicals are on a Na2O basis), expressed as a percentage.

10. Fill in the blank.
__________ =(Na2S)/(Na2SO4 + Na2S)X 100%
a) Reduction efficiency
b) Causticity
c) Effective alkali
d) Active alkali
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of Na2S to Na2S and Na2SO4 in green liquor is called reduction efficiency. This is a measure of reduction efficiency of sulfur in the recovery boiler.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn