Microbiology Questions and Answers – Wastewater and Treatment Processes

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wastewater and Treatment Processes”.

1. Which of the following sewerage systems carry domestic and industrial wastewater?
a) sanitary sewers
b) storm sewers
c) combined sewers
d) storm and combined sewers
View Answer

Answer: a
Explanation: Sanitary sewers carry domestic and industrial wastewater for its ultimate treatment and disposal.
advertisement

2. The more oxidizable organic material, the lesser the BOD.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnitude of the BOD is related to the amount of organic material in the wastewater-i.e., the more oxidizable organic material, the higher the BOD.

3. Which of the following is a strict anaerobe?
a) Enterobacter
b) Alcaligenes
c) Pseudomonas
d) Methanosarcina
View Answer

Answer: d
Explanation: Methane producers are strict anaerobes e.g., Methanobacterium, Methanosarcina, Methanococcus. They produce methane and carbon dioxide as end products.

4. In which of the following treatment involve oxidation of organic constituents of the wastewater?
a) Primary treatment
b) Secondary treatment
c) Advanced treatment
d) Final treatment
View Answer

Answer: b
Explanation: Secondary or biological treatment is done to adsorb and ultimately oxidize organic constituents of the wastewater, i.e, to reduce the BOD.

5. The upper region of the trickling filter is favorable for the growth of _____________
a) fungi
b) protozoa
c) algae
d) bacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: The upper region of the trickling filter is favorable for the growth of algae, and at times their growth may become so extensive that it impairs the operation of the filter.
advertisement

6. Activated sludge usually employs an aeration period of ________________
a) 1 hour
b) 24 hours
c) 10-15 hours
d) 4-8 hours
View Answer

Answer: d
Explanation: The activated sludge process usually employs an aeration period of 4 to 8 hours, after which the mixture is piped to a sedimentation tank.

7. Oxidation ponds are very deep ponds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxidation ponds also called lagoons are shallow ponds which are 2 to 4 ft in depth designed to allow algal growth on the wastewater effluent.

8. Trickling filter is used in which of the following wastewater treatment processes?
a) Primary treatment
b) Secondary treatment
c) Advanced treatment
d) Final treatment
View Answer

Answer: b
Explanation: The trickling filter is used in secondary treatment in which a stationary microbial culture is fed by a continuous supply of nutrients. It is used for filtration processes.

9. Belt filter presses are used in which of the following process?
a) Thickening
b) Stabilization
c) Dewatering
d) Disposal
View Answer

Answer: c
Explanation: Dewatering is done by vacuum filters, belt filter presses and centrifuges and is often enhanced by the addition of polymer or other chemical coagulant aids.
advertisement

10. Which of the following gases are produced in large amounts during sludge digestion?
a) methane
b) carbon-dioxide
c) hydrogen
d) nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: About 60-70% methane is produced during sludge digestion with smaller amounts of carbon dioxide, hydrogen and nitrogen.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn