Microbiology Questions and Answers – World of Bacteria I – Facultatively Anaerobic Gram – Negative Rods

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “World of Bacteria I – Facultatively Anaerobic Gram – Negative Rods”.

1. The cell diameter of bacteria belonging to family Enterobacteriaceae is ____________
a) 1 m
b) 1 cm
c) .3-1.5 micrometre
d) 5 micrometer
View Answer

Answer: c
Explanation: A distinctive feature of the family Enterobacteriaceae is that the cell diameter is 0.3 to 1.5 micrometers.
advertisement

2. What is the cell shape of the organisms belonging to the family Enterobacteriaceae?
a) vibrio
b) coccus
c) bacillus
d) straight rod
View Answer

Answer: d
Explanation: The cell shape of organisms belonging to the family Enterobacteriaceae is that of a straight rod.

3. Enterobacteriaceae possesses endoflagella.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Enterobacteriaceae possesses lateral flagella and moves by means of it. It does not possess endoflagella.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following genus of bacteria causes gastroenteritis in humans?
a) Salmonella
b) Enterobacter
c) Escherichia
d) Shigella
View Answer

Answer: c
Explanation: Some bacteria of genus Escherichia causes gastroenteritis and some others can also cause urinary tract infections.

5. Enterobacter sp. gives negative result for Voges-Proskauer test.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Enterobacter sp. gives positive results for Voges-Proskauer test by giving a reddish-pink colouration.
advertisement

6. Which of the following genus of bacteria under the family Enterobacteriaceae is mainly associated with plants?
a) Erwinia
b) Serratia
c) Proteus
d) Yersinia
View Answer

Answer: a
Explanation: Bacteria belonging to the genus Erwinia differ from most other Enterobacteriaceae by being mainly associated with plants. They are often plant pathogens, causing diseases such as blights, leaf spot, wilts, etc.

7. Which of the following is the causative agent of the plague?
a) Y.enterocolitica
b) Y.pestis
c) P.mirabilis
d) E.coli
View Answer

Answer: b
Explanation: Yersiniae are parasites of animals but can also cause infections in humans. For example, Y.pestis is the causative agent of the plague.
advertisement

8. The family Vibrionaceae is _________________
a) oxidase-positive
b) oxidase-negative
c) coccus shaped
d) non-motile
View Answer

Answer: a
Explanation: A distinctive feature of the family Vibrionaceae is that they are usually oxidase-positive. They are motile by means of polar flagella and cell shape is that of curved or straight rods.

9. Which of the following genus shows the characteristic of bioluminescence?
a) Aeromonas
b) Zymomonas
c) Vibrio
d) Haemophilus
View Answer

Answer: c
Explanation: Some species of genus Vibrio can emit light of a blue-green color(bioluminescence), an oxygen-dependent reaction catalyzed by the enzyme luciferase.
advertisement

10. Among the given families, which family contains organisms that are non-motile?
a) Enterobacteriaceae
b) Vibrionaceae
c) Pseudomonadaceae
d) Pasteurellaceae
View Answer

Answer: d
Explanation: Pasteurellaceae contains cells that are nonmotile. Their cell diameter is very small and the shape is that of a straight rod.

11. The X factor and/or the V factor is required by which genus of bacteria?
a) Pasteurella
b) Haemophilus
c) Actinobacillus
d) Zymomonas
View Answer

Answer: b
Explanation: Haemophilus bacteria is distinguished by unusual nutritional requirements: the X factor (heme, occurring in blood) and/or the V factor(the coenzyme nicotinamide adenine dinucleotide).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.