Microbiology Questions and Answers – Distribution and Techniques for the Study of Aquatic Microorganisms

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Distribution and Techniques for the Study of Aquatic Microorganisms”.

1. Protozoa and other minute animal life are known as ____________________
a) plankton
b) phytoplankton
c) zooplankton
d) mycoplankton
View Answer

Answer: c
Explanation: The aggregation of floating and drifting microbial life in the surface region of the aquatic ecosystem is called plankton. Protozoa and other minute animal life are known as zooplankton.
advertisement

2. Microbial inhabitants of the bottom region of a body of water are referred to as ________________
a) phytoplankton
b) benthic organisms
c) zooplankton
d) mycoplankton
View Answer

Answer: b
Explanation: Microbial inhabitants of the bottom region of a body of water are referred to as the benthic organisms. The richest region of an aquatic system in terms of numbers and kinds of organisms is the benthic region.

3. Phytoplanktonic organisms are non-motile.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Most phytoplanktonic organisms are motile, possess some structural features or contain oil droplets which give them buoyancy.

4. Which of the following places shows the presence of Geothermal vents?
a) Coasts of California
b) Coasts of Peru
c) Galapagos islands
d) Pacific ocean
View Answer

Answer: c
Explanation: It has been calculated that geothermal vents such as the one near the Galapagos Islands account for most of the nutrients dissolved in the oceans of the world.
advertisement

5. Large spiraling surface currents in the ocean that tend to aggregate and retain nutrients are known as _______________
a) benthic region
b) upwelling
c) geothermal vents
d) gyres
View Answer

Answer: d
Explanation: Gyres are large spiraling surface currents in the ocean that tend to aggregate and retain nutrients, wastes, and microorganisms. Gyres have only been appreciated in recent years, through the use of satellite imagery.

6. Most aquatic microorganisms can grow on the usual laboratory media.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Many aquatic microorganisms will not grow on the usual laboratory media such as nutrient agar or nutrient broth and consequently, cannot be isolated.

7. Which of the following techniques is used for identification and enumeration of algae, bacteria, protozoa?
a) Microscopic examination
b) Submerged-slide technique
c) Membrane-filter technique
d) Enrichment-culture technique
View Answer

Answer: a
Explanation: Microscopic examination for identification and enumeration of algae, bacteria, protozoa, and many fungi is carried out.
advertisement

8. Which of the following techniques can be used to separate different-size fractions of the aquatic microbial community?
a) submerged-slide technique
b) fluorescent antibody technique
c) membrane-filter technique
d) by measuring biochemical activity
View Answer

Answer: c
Explanation: Membrane-filter technique is applicable for the examination and cultivation of many bacteria from the aquatic environments. It can also be used to separate different-size fractions of the aquatic microbial community.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn