Microbiology Questions and Answers – Bacterial Recombination

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Recombination”.

1. The transfer of genes from one cell to another by a bacteriophage is known as __________________
a) Recombination
b) Conjugation
c) Transduction
d) Transformation
View Answer

Answer: c
Explanation: In bacteria, genetic recombination results from three types of gene transfer among which transfer of genes from one cell to another by a bacteriophage is known as transduction.
advertisement

2. Genetic recombination occurs between homologous chromosomes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Genetic recombination is the formation of a new genotype by reassortment of genes following an exchange of genetic material between two different chromosomes that have similar genes at corresponding sites. These are called homologous chromosomes and are from different individuals.

3. Bacterial recombination causes transformation of the recipient cell to _______________
a) donor cell
b) merozygote
c) zygote
d) recipient cell
View Answer

Answer: b
Explanation: The recipient cell becomes a merozygote, a zygote that is a partial diploid and then recombination can take place.

4. Transfer of genes between cells that are in physical contact with one another is known as transformation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transfer of genes between cells that are in physical contact with one another is known as conjugation.
advertisement

5. Which of the enzymes are used to cut the recipient DNA?
a) endonuclease
b) exonuclease
c) ligases
d) polymerase
View Answer

Answer: a
Explanation: Endonuclease acts on the recipient DNA causing nicks and excision of a fragment of DNA to be replaced by donor DNA.

6. The transfer of naked DNA from one cell to another is referred to as _______________
a) Transduction
b) Lysogeny
c) Transformation
d) Conjugation
View Answer

Answer: c
Explanation: The transfer of cell-free or ‘naked’ DNA from one cell to another is called transformation.

7. The cell in which the F factor carries along with it some chromosomal genes are known as ____________
a) F+ cell
b) F cell
c) F’ cell
d) F’’’ cell
View Answer

Answer: c
Explanation: Sometimes the F factor carries along with it some chromosomal genes and is termed as F’ factor, and the cell in which this has occurred is called an F’ cell.
advertisement

8. What are bacteriocins?
a) proteins
b) toxins
c) plasmid
d) sex factor
View Answer

Answer: a
Explanation: Bacteriocins are proteins that kill the same or closely related species of bacteria and are formed by bacteriocinogenic factors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn