Microbiology Questions and Answers – Bacteria – Diseases Caused by Aerobic and Anaerobic Gram – Negative Rods

«
»

This set of Microbiology Assessment Questions and Answers focuses on “Bacteria – Diseases Caused by Aerobic and Anaerobic Gram – Negative Rods”.

1. Syphilis is caused by which of the following organism?
a) Treponema pallidum
b) Treponema pertenue
c) Treponema endemicum
d) Treponema carateum
View Answer

Answer: a
Explanation:Treponema pallidum causes syphilis disease in humans which is a venereal or congenital disease in humans.
advertisement

2. Which of the following terms stand for damage to the spinal cord during tertiary stage of syphilis?
a) Lymphadenopathy
b) Malaise
c) Paresis
d) Tabes dorsalis
View Answer

Answer: d
Explanation: Tabes dorsalis results from damage to the spinal cord: the patient becomes uncoordinated and has loss of reflexes, uncontrollable urination, loss of perception, and sensation, blindness and loss of hearing.

3. Which of the following is a specific test for detecting antitreponemal antibodies?
a) VDRL
b) RPR
c) TPH
d) Widal Test
View Answer

Answer: c
Explanation: Two widely used specific tests are the fluorescent treponemal antibody (FTA) and the T. pallidum hemagglutination (TPH) test.

4. In which body part does the C. jejuni causes infection?
a) mouth
b) stomach
c) small and large intestine
d) limbs
View Answer

Answer: c
Explanation: C. jejuni causes acute exudative and hemorrhagic inflammation of the wall of the small and large intestine.

5. Which disease is caused by P. pseudomallei organism?
a) melioidosis
b) diarrhea
c) gastroenteritis
d) typhoid
View Answer

Answer: a
Explanation: P. pseudomallei are a tropical and subtropical soil organism that can cause a disease known as melioidosis in a large variety of animals and occasionally in humans.
advertisement

6. Which of the following antibiotics is most effective?
a) streptomycin
b) tetracycline
c) gentamicin
d) ampicillin
View Answer

Answer: c
Explanation: P.aeruginosa is resistant to many common antibiotics, although gentamicin and carbenicillin often are effective.

7. Pontiac fever is a more severe disease than Legionnaires’ disease.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pontiac fever is a less severe disease characterized by fever, chills, headache, dry cough and muscle pain and is self limiting and nonfatal.

8. Which of the following microorganism occurs in swine?
a) Brucella melitensis
b) Brucella abortus
c) Brucella suis
d) Legionella pneumophila
View Answer

Answer: c
Explanation: Brucella suis occurs in swine. They are mainly parasites and pathogens of domestic animals.

9. Which drug is used for the treatment of brucellosis in humans?
a) Erythromycin
b) Tetracycline
c) Carbenicillin
d) Gentamicin
View Answer

Answer: b
Explanation: Tetracycline is the drug of choice for the treatment of brucellosis in humans. No vaccine is available for human immunization.
advertisement

10. The organism causing whooping cough can grow on ordinary culture media.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The organism will not grow on ordinary culture media because such media contain toxic substances such as unsaturated fatty acids. Starch must be added to absorb these toxic substances.

11. Which of the following capsular polysaccharides is used for preparing a vaccine against meningococcal meningitis?
a) serovar A
b) serovar B
c) serovar C
d) serovar A and C
View Answer

Answer: d
Explanation: A vaccine is available for epidemic control of meningococcal meningitis and consists of the purified capsular polysaccharides of serovars A and C; the serovar B polysaccharide appears not to be highly immunogenic.

12. Thayer-Martin medium is used for isolation of organism for which disease?
a) diphtheria
b) meningococcal meningitis
c) gonorrhea
d) gastroenteritis
View Answer

Answer: c
Explanation: In the laboratory diagnosis of gonorrhea, isolation is done on Thayer-Martin medium, a rich blood-containing agar to which are added antibiotics to suppress the growth of other bacteria.

13. Which of the following strains causes acute gastroenteritis in newborns and infants?
a) Enteropathogenic strains
b) Enteroinvasive strains
c) Enterotoxigenic strains
d) Both enteropathogenic and enterotoxigenic
View Answer

Answer: a
Explanation: Enteropathogenic strains colonize the jejunum and upper ileum of the small intestine and cause acute gastroenteritis in newborns and in infants.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn