Microbiology Questions and Answers – Preservation of Foods

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preservation of Foods”.

1. The temperatures used for canning foods ranges from ____________________
a) 0-20 degree C
b) 20-60 degree C
c) 60-100 degree C
d) 100-121 degree C
View Answer

Answer: d
Explanation: The temperatures used for canning foods ranging from 100 degrees C for high-acid foods to 121 degrees C for low-acid foods.
advertisement

2. In the high-temperature short-time (HTST) method of pasteurization, milk is exposed to a temperature of _________
a) 132 degree F
b) 145 degree F
c) 161 degree F
d) 120 degree F
View Answer

Answer: c
Explanation: The HTST process employs equipment capable of exposing milk to a temperature of 161 degrees F (71.7 degrees C) for 15 secs.

3. Sterilization occurs at high temperatures for long periods of time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sterilization exposes milk to ultrahigh temperatures for very short periods of time, for example, 300 degrees F (148.9 degrees C) for 1 to 2 seconds.

4. Which of the following microorganism survive at -9 to -17 degree C?
a) Salmonella
b) Staphylococci
c) Bacilli
d) Clostridium
View Answer

Answer: a
Explanation: Species of Salmonella survive for longer periods of time at -9 to -17 degree C which is unlike the situation in which microbial count of most frozen foods decreases during storage.

5. Which of the following microorganism is eliminated in canned foods?
a) Mycobacterium tuberculosis
b) Coxiella burnetii
c) Clostridium botulinum
d) Lactobacillus
View Answer

Answer: c
Explanation: The most important organism to be eliminated in canned foods is the spore forming anaerobe Clostridium botulinum, which is capable of producing a very potent lethal toxin.
advertisement

6. Phosphatase enzyme present in milk is destroyed in which of the following processes?
a) Sterilization
b) Canning
c) Dehydration
d) Pasteurization
View Answer

Answer: d
Explanation: Phosphatase is an enzyme present in raw milk and in many tissues which are destroyed by adequate pasteurization.

7. Jellies and jams are rarely affected by bacterial action.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Jellies and jams are rarely affected by bacterial action because of high sugar content. However it is uncommon to find mold growth on the surface of jelly which has been exposed to air.

8. Which chemical is used to inhibit mold growth in bread?
a) benzoic acid
b) nitrates
c) sorbic acid
d) lactic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Sorbic acid and propionic acid are used to inhibit mold growth in bread. They are organic in nature.

9. Acetic acid and lactic acid are used for __________________
a) curing meats
b) preservation of color
c) preservation of pickles
d) inhibiting mold growth
View Answer

Answer: c
Explanation: Foods prepared from fermentation processes,e.g., sauerkraut, pickles, and silage for animals are preserved mainly by acetic, lactic and propionic acids produced during the microbial fermentation.
advertisement

10. Which of the following method is used for treatment of water used for the depuration of shellfish?
a) Chemicals
b) Radiation
c) Low temperature
d) Osmotic pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Radiations are used in the food industry, control of surface growth on bakery products, sanitation of equipment and treatment of water used for the depuration (cleansing) of shellfish.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn