Microbiology Questions and Answers – Classification of Fungi

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Fungi”.

1. In the fungal classification system Ascomycetes come under the division of ________________
a) Gymnomycota
b) Mastigomycota
c) Amastigomycota
d) Gymnomycota, Mastigomycota
View Answer

Answer: c
Explanation: The class of Ascomycetes comes under the division of Amastigomycota which are terrestrial fungi.
advertisement

2. Rhizopus stolonifer belongs to which class?
a) Acrasiomycetes
b) Zygomycetes
c) Ascomycetes
d) Deuteromycetes
View Answer

Answer: b
Explanation: Rhizopus stolonifer belongs to the class Zygomycetes and division Amastigomycota.

3. Which class of fungi among the following have motile cells with two laterally inserted flagella, one tinsel and the other whiplash?
a) Chytridiomycetes
b) Zygomycetes
c) Deuteromycetes
d) Oomycetes
View Answer

Answer: d
Explanation: The Oomycetes class have motile cells with two laterally inserted flagella, one tinsel and anteriorly directed, the other whiplash and posteriorly directed.

4. Which division of fungi lacks flagella?
a) Mastigomycota
b) Amastigomycota
c) Gymnomycota
d) Basidiomycetes
View Answer

Answer: b
Explanation: The division Amastigomycota or terrestrial fungi lack flagella. Mainly sexual spores are produced by the organisms of this division.

5.Fruiting bodies of slime moulds are called ______________
a) acervulus
b) sori
c) apothecium
d) perithecium
View Answer

Answer: b
Explanation: Fruiting bodies of slime moulds are called sori that are masses of spores.
advertisement

6. The taxa having the ending -mycetes is _______________
a) Division
b) Subdivision
c) Class
d) Order
View Answer

Answer: c
Explanation: Class have the ending-mycetes. Division have the ending -mycota, subdivision ends with -mycotina whereas order ends with -ales.

7. The common yeast Schizosaccharomyces follows which of the following asexual reproduction methods?
a) binary fission
b) budding
c) fragmentation
d) spore formation
View Answer

Answer: a
Explanation: In Schizosaccharomyces, asexual reproduction is by binary fission. Sexual reproduction is by conjugation of compatible cells with the subsequent formation of ascospores.

8. The structure which contains the zygote nuclei in Rhizopus stolonifer is is known as _______________
a) progametangia
b) zygospore
c) suspensor cell
d) coenozygote
View Answer

Answer: d
Explanation: The walls of the two contacting gametangia dissolve at the point of contact, the two protoplasts mix and the + and – nuclei fuse to form many zygote nuclei. The structure which contains them is called the coenozygote.

9. The mature zygospore lies dormant for how many days?
a) 4-5 days
b) 1-3 months
c) 1 year
d) 20 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The wall around the coenozygote thickens and its surface becomes black and warty, forming the mature zygospore, which lies dormant for 1 to 3 or more months.
advertisement

10. Which of the following are acellular slime moulds?
a) Acrasiomycetes
b) Myxomycetes
c) Oomycetes
d) Ascomycetes
View Answer

Answer: b
Explanation: Myxomycetes are acellular slime molds whose vegetative phase consists of a multicellular, wall-less plasmodium, which transforms into highly organized sporangia bearing sporangiospores.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn