Microbiology Questions and Answers – Physiology and Cultivation of Fungi

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Physiology and Cultivation of Fungi”.

1. Pathogenic fungi have a temperature optimum at __________
a) 30 to 37 degree celsius
b) 22 to 30 degree celsius
c) 37 to 42 degree celsius
d) 42 to 50 degree celsius
View Answer

Answer: a
Explanation: Fungi grow over a wide range of temperatures. Pathogenic species have a higher temperature optimum, generally 30 to 37 degree Celsius.
advertisement

2. Sabouraud media for the growth of fungi is composed of ____________________
a) glucose and ammonia
b) maltose and peptone
c) sucrose and peptone
d) peptone
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the best known and oldest media for the growth of fungi is Sabouraud media that contains maltose and peptone as its principal ingredients.

3. Sabouraud media has ________________
a) high ph, low sugar concentration
b) high ph, moderate sugar concentration
c) low ph, high sugar concentration
d) low ph, moderate sugar concentration
View Answer

Answer: c
Explanation: Sabouraud media is widely used for the isolation of molds and certain yeasts. Its partial selective action is due to the high sugar concentration and low pH.

4. Jams and jellies are spoiled by both bacteria and fungi.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Yeasts and molds can grow in a substrate or medium containing concentrations of sugars that inhibit most bacteria; this is why jams and jellies may be spoiled by molds but not by bacteria.
advertisement

5. What are the cell wall structural components of fungi?
a) peptidoglycan
b) cellulose
c) chitin
d) chitin,cellulose, or hemicellulose
View Answer

Answer: d
Explanation: The cell wall structural components of fungi are chitin, cellulose, or hemicellulose whereas the bacterial cell wall is composed of peptidoglycan.

6. The optimum pH for the growth of fungi is ____________
a) 7.8-9.0
b) 12-14
c) 3.8-5.6
d) 1.0-2.0
View Answer

Answer: c
Explanation: The optimum pH for the growth of fungi is 3.8-5.6. Acidic media (pH 5.6) are tolerated by molds but are inhibitory to most bacteria.

7. Which of the following are the oxygen requirements of molds?
a) Strictly aerobic
b) Facultatively aerobic
c) Anaerobic
d) Microaerophilic
View Answer

Answer: a
Explanation: Moulds are strictly aerobic whereas yeasts are facultative organisms.
advertisement

8. Fungi are sensitive to which of the following antibiotics?
a) penicillins
b) tetracyclins
c) chloramphenicol
d) griseofulvin
View Answer

Answer: d
Explanation: Fungi are resistant to penicillins, tetracyclins, chloramphenicol but are sensitive to griseofulvin.

9. Ordinary inoculating loop can be used for inoculation of yeasts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ordinary inoculating loop used for bacteria is suitable for the inoculation of yeasts. But the needle used for molds is stiffer and has a flattened tip for cutting the mycelium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

advertisement

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn