Microbiology Questions and Answers – Infection Process – Events in Infection Following Penetration

«
»

This set of Microbiology Question Bank focuses on “Infection Process – Events in Infection Following Penetration”.

1. Gas gangrene is caused by which of the following microorganisms?
a) Staphylococcus aureus
b) Clostridium perfringens
c) Pseudomonas aeruginosa
d) E.coli
View Answer

Answer: b
Explanation: Anaerobic bacteria, Clostridium perfringens, causes wound infection gas gangrene.
advertisement

2. The characteristic lesion, abscess caused by Staphylococcus aureus is a type of non-localized infection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The characteristic lesion, abscess caused by Staphylococcus aureus, is a walled-off cavity in the tissues containing the staphylococci, numerous white blood cells, etc. This is a type of localized infection.

3. Which of the following condition is false for tissue invasion by C.perfringens?
a) anaerobic condition of the wound
b) production of large amounts of hydrogen gas
c) production of small amounts of hydrogen gas
d) release of toxins
View Answer

Answer: c
Explanation: Production of large amounts of hydrogen gas by the bacteria contributes to the rapidity of tissue invasion.

4. Amputation is the only way to stop the spread of C.perfringens to the rest of the body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Amputation of an affected limb is often the only way to stop the spread of C.perfringens to the rest of the body.

5. What is the shape of the lymph nodes?
a) tubular
b) circular
c) cuboidal
d) ovoid
View Answer

Answer: d
Explanation: Lymph nodes are ovoid structures ranging in size from one to several millimeters and are widely distributed throughout the body.
advertisement

6. Lymph enters a lymph node by several _________________
a) lymphatic trunks
b) lymphatic vessels
c) lymphatic ducts
d) arteries
View Answer

Answer: b
Explanation: Lymph enters a lymph node by any of several lymphatic vessels, passes through the lymph node along tortuous, winding channels, and emerges via a single efferent lymph vessel.

7. Which microbe causes the disease erysipelas?
a) S. pyogenes
b) C. perfringens
c) Pseudomonas aeruginosa
d) E.coli
View Answer

Answer: a
Explanation: Erysipelas, an inflammatory disease of the skin is caused by S. pyogenes. The painful lesions are spread by invasion of the lymphatic system of the subepidermal tissue.

8. Which of the following is not the characteristic of a bubo?
a) inflamed
b) sore when infected
c) small
d) free from bacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: The lymph node removes nearly all of the bacteria that enters it, and it may become inflamed, enlarged, and sore when infected and in this condition it is sometimes called a bubo.

9. Where does Neisseria meningitidis reach after entering the body?
a) kidney
b) intestine
c) nasopharynx
d) meninges
View Answer

Answer: d
Explanation: Neisseria meningitidis present in the nasopharynx can reach the meninges (membranes that cover the brain and spinal cord) by means of transient bacteremia.
advertisement

10. Which of the following microorganism can cause acute renal failure?
a) Leptospira
b) Salmonella typhi
c) Neisseria meningitidis
d) Bacillus anthracis
View Answer

Answer: a
Explanation: By means of bacteremia, spirochetes of the genus Leptospira can reach the kidneys, where they may eventually cause acute renal failure.

11. Which of the following disease is caused by the pathogen directly infecting the lymphatic system?
a) meningitis
b) typhoid fever
c) renal failure
d) anemia
View Answer

Answer: b
Explanation: In typhoid fever, Salmonella typhi after penetrating through the epithelial cells, enter the lymphatic system, and reach the mesenteric lymph nodes.

12. Which of the following disease is an example of septicemic infection?
a) typhoid fever
b) meningitis
c) anthrax
d) renal failure
View Answer

Answer: c
Explanation: Anthrax is an example of septicemic infection in which the number of Bacillus anthracis organisms may often exceed the number of erythrocytes in the blood.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

advertisement

To practice Microbiology Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn