Microbiology Questions and Answers – Bacterial Transformation

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Transformation”.

1. What are the characteristics of rough pneumococci strain?
a) noncapsulated and pathogenic
b) noncapsulated and nonpathogenic
c) capsulated and pathogenic
d) capsulated and nonpathogenic
View Answer

Answer: b
Explanation: Griffith injected mice with a few rough (noncapsulated and nonpathogenic) pneumococci and a large number of heat-killed smooth cells.
advertisement

2. In Griffith’s experiment which of the following strains of pneumococci was isolated from dead mice?
a) live rough cells
b) dead rough cells
c) live smooth cells
d) dead smooth cells
View Answer

Answer: c
Explanation: When Griffith injected mice with a mixture of a few rough and a large number of heat-killed smooth cells of pneumococci, then the mice subsequently died of pneumonia, and live smooth cells were isolated from their blood.

3. Which of the following things was identified as the transforming principle?
a) DNA
b) RNA
c) Proteins
d) Carbohydrates
View Answer

Answer: a
Explanation: Griffith showed in his experiment that DNA was the transforming principle that transformed the living rough bacteria into pathogenic smooth ones.

4. We require cell-free DNA for transformation to take place.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Transformation is the process whereby cell-free or naked DNA containing a limited amount of genetic information is transferred from one bacterial cell to another.

5. What should be the minimum weight of DNA that is required for a successful transformation?
a) 1000 daltons
b) 100,000 daltons
c) 300,000 daltons
d) 8 million daltons
View Answer

Answer: c
Explanation: Molecular weights of DNA in the range of 300,000 to 8 million daltons have been shown to result in successful transformation.
advertisement

6. How many DNA molecules are transferred after each transformation?
a) 2
b) 1
c) 50
d) infinite
View Answer

Answer: b
Explanation: Each transformation results from the transfer of a single DNA molecule of double-stranded DNA.

7. Which of the following enzymes acts on the DNA after its entry into the cell?
a) ligases
b) endonucleases
c) deoxyribonucleases
d) exonucleases
View Answer

Answer: c
Explanation: After DNA entry into a cell, one strand is immediately degraded by deoxyribonucleases, while the other strand undergoes base pairing with a homologous portion of the recipient cell chromosome.

8. Which among the following species have not been transformed?
a) Bacillus
b) Neisseria
c) Rhizobium
d) Aspergillus
View Answer

Answer: d
Explanation: Bacterial species that have been transformed include, besides Streptococcus pneumonia, those in the genera Bacillus, Haemophilus, Neisseria, and Rhizobium.

9. In which phase of growth does the recipient cell take up the donor DNA?
a) lag phase
b) early logarithmic phage
c) late logarithmic phage
d) stationary phage
View Answer

Answer: c
Explanation: Conditions suitable for uptake of donor DNA into recipient cells occur only during the late logarithmic phase of growth.
advertisement

10. The DNA uptake process does not require any energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The uptake process has been found to be an energy-requiring mechanism because it can be inhibited by agents that interfere with energy metabolism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn