Microbiology Questions and Answers – Microorganisms and Industry

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microorganisms and Industry”.

1. Which of the following is not a desired characteristic of the organism to be used for industrial application?
a) should produce less amount of product
b) should be readily available
c) should grow rapidly
d) should be nonpathogenic
View Answer

Answer: a
Explanation: The organism to be used must be able to produce appreciable amount of the product. It should be readily available and should grow rapidly and vigorously. It should be nonpathogenic.
advertisement

2. Industrial fermentation are performed in large tanks of capacity ______________
a) 100 gal
b) 1000 gal
c) 50,000 gal
d) 10,000 gal
View Answer

Answer: c
Explanation: Industrial fermentation are performed in large tanks; capacities of 50,000 gal are not unusual.

3. Solvents and enzymes are found in which of the following categories of microbial products?
a) Pharmaceutical chemicals
b) Commercially valuable chemicals
c) Food supplements
d) Alcoholic beverages
View Answer

Answer: b
Explanation: Solvents, enzymes, and intermediate compounds for the synthesis of other substances are representative of the kinds of substances produced commercially by microorganisms.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following enzymes cut the DNA molecule at a particular nucleotide sequence?
a) restriction endonuclease
b) exonuclease
c) ligase
d) polymerase
View Answer

Answer: a
Explanation: Restriction endonuclease cut double-stranded DNA molecules at particular nucleotide sequences and thus produce a well-defined DNA fragment for a given enzyme and a given DNA.

5. Eco R1 cuts the plasmid DNA and the donor DNA such that both the ends are same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The endonuclease Eco R1 cuts the plasmid DNA and the donor DNA in a manner such that the ends of each are identical and self-complementary.
advertisement

6. Which of the following product is used for the treatment of blood clots?
a) insulin
b) interferon
c) urokinase
d) somatostatin
View Answer

Answer: c
Explanation: The pharmaceutical industry has already produced several products for human therapy by the help of genetic engineering such as urokinase that is used for the treatment of blood clots; human insulin and interferons.

7. VP3 protein is isolated from which of the following viruses?
a) TMV
b) HIV
c) HRV
d) FMDV
View Answer

Answer: d
Explanation: VP3 is the protein from the shell of the foot-and-mouth disease virus (FMDV), which can act as a vaccine for immunizing livestock against foot-and-mouth disease.
advertisement

8. Transfection involves the introduction of plasmid hybrid DNA into the host cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transfection involves the introduction of phage hybrid DNA into the host cell whereas transformation involves the introduction of plasmid hybrid DNA into a competent host bacterial cell.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

advertisement

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.