Microbiology Questions and Answers – Morphology of Protozoa

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Morphology of Protozoa”.

1. Leishmania donovani measures _____________ in length.
a) 600 micrometre
b) 1 to 4 micrometre
c) 2 mm
d) 2000 micrometre
View Answer

Answer: b
Explanation: Leishmania donovani, the cause of human disease kala azar, measures 1 to 4 micrometre in length.
advertisement

2. Protozoan mobility is due to the fibrils present.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Protozoan contractility is probably due to the fibrils. Submicroscopic protein fibrils are groups of parallel fibrils in the cytoplasm.

3. Plasmagel is known as __________________
a) cytoplasm
b) endoplasm
c) ectoplasm
d) myonemes
View Answer

Answer: c
Explanation: Plasmagel is known as the ectoplasm. The cytoplasm is differentiated into endoplasm and ectoplasm. The ectoplasm is more gel-like and the endoplasm is more voluminous and fluid.

4. Golgi bodies are also known as __________________
a) dictyosomes
b) kinetosomes
c) blepharoplasts
d) myonemes
View Answer

Answer: a
Explanation: Golgi complexes are also known as dictyosomes which means piles of membranous sacs.

5. The micronucleus in protozoa is concerned with reproductive activity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The micronucleus is concerned with reproductive ability whereas the macronucleus controls the metabolic activities and regeneration processes.
advertisement

6. How many haploid chromosomes are present in Spirotrichonympha polygyra?
a) 60
b) 7
c) 2
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: It has been shown that number of chromosomes is constant for a particular species of protozoan. Spirotrichonympha polygyra has 2 haploid chromosomes.

7. Amoeba proteus have a diffuse layer of which of the following over the plasmalemma?
a) glucose
b) chitin
c) cellulose
d) mucopolysaccharides
View Answer

Answer: d
Explanation: Amoeba proteus have a diffuse layer of mucopolysaccharides over the plasmalemma. This layer is thought to play an important role in pinocytosis or in adhesion of the cell to the substratum.

8. Among the following which layer is directly apposed to the cell surface?
a) tests
b) theca
c) shells
d) loricae
View Answer

Answer: b
Explanation: The theca is a secreted layer directly apposed to the cell surface. Tests, shells, and lorica are coverings that are loosely apposed to the cell surface. Tests, shells, and lorica are coverings that are loose-fitting.

9. Which of the following is the actual opening in ciliates through which food is ingested?
a) cytosome
b) oral groove
c) peristome
d) cytopharynx
View Answer

Answer: a
Explanation: In ciliates the cytosome is the actual opening through which food is ingested. It ranges from a simple round opening to a slitlike structure surrounded by feeding membranelles.
advertisement

10. Which of the following protective structures occur in the tentacles of suctorian protozoa?
a) mucocysts
b) trichocysts
c) toxicysts
d) haptocysts
View Answer

Answer: d
Explanation: Haptocysts occur in the tentacles of suctorian protozoa and are used to contact and immobilize prey.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn