Microbiology Questions and Answers – Algae – Characteristics

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Algae – Characteristics”.

1. Chlorophyll d is present in the members of _____________________
a) Xanthophycophyta
b) Phaeophycophyta
c) Rhodophycophyta
d) Chrysophycophyta
View Answer

Answer: c
Explanation: Chlorophyll d is present only in the members of Rhodophycophyta. There are five chlorophylls a, b, c, d, e which are found in different organisms.
advertisement

2. Fucoxanthin pigment is present in _______________
a) Rhodophycophyta
b) Xanthophycophyta
c) Phaeophycophyta
d) Chlorophycophyta
View Answer

Answer: c
Explanation: Fucoxanthin is present in Phaeophycophyta and gives it its characteristic colour brown. Other pigments like carotene and chlorophyll a and c are also present along with fucoxanthin.

3. Phycoerythrin pigment is present in which algal division?
a) Xanthophycophyta
b) Rhodophycophyta
c) Chrysophycophyta
d) Phaeophycophyta
View Answer

Answer: b
Explanation: Phycoerythrin and phycocyanin are biloproteins present in Rhodophycophyta. They are also present in cryptomonads.

4. Chrysolaminarin is the reserved food of ___________________
a) Chlorophycophyta
b) Phaeophycophyta
c) Xanthophycophyta
d) Bacillariophycophyta
View Answer

Answer: c
Explanation: Chrysolaminarin is the reserved food of Xanthophycophyta which is the yellow-green algae along with oils.

5. Cell walls of diatoms are impregnated with _____________
a) chitin
b) cellulose
c) starch
d) silica
View Answer

Answer: d
Explanation: Cell walls of diatoms are impregnated with silica, making them thick and very rigid; they are often delicately sculptured with intricate designs characteristic of the species or variety.
advertisement

6. Chloroplasts of algae embedded in the midst of the cytoplasm is known as ________________
a) parietal
b) asteroidal
c) central
d) peripheral
View Answer

Answer: b
Explanation: The chloroplasts may be massive structures situated near the wall which are known as parietal or embedded in the midst of the cytoplasm which are known as asteroidal.

7. Carotenes are oxygenated derivatives of hydrocarbons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Carotenes are linear, unsaturated hydrocarbons, and xanthophylls are oxygenated derivatives of these.

8. Two lateral flagella are present in which of the following groups of algae?
a) Rhodophycophyta
b) Xanthophycophyta
c) Phaeophycophyta
d) Bacillariophycophyta
View Answer

Answer: c
Explanation: Phaeophycophyta or the brown algae consists of two lateral flagella. Dinoflagellate or cryptomonads also consists of two lateral flagella.

9. Gullet is present in which algae?
a) Euglenoids
b) Golden algae
c) Dinoflagellates
d) Green algae
View Answer

Answer: a
Explanation: Euglenoids or Euglenophycophyta contain gullet which is anteriorly present. It contains 1, 2 or 3 equal or slightly apical flagella.
advertisement

10. Which of the following are water-soluble pigments?
a) chlorophyll
b) biloproteins
c) carotenoids
d) fucoxanthin
View Answer

Answer: b
Explanation: Biloproteins or phycobilins are water-soluble pigments whereas chlorophylls and carotenoids are lipid-soluble.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn