Microbiology Questions and Answers – Microbial Metabolism – Biosynthesis of Deoxyribonucleic Acid

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microbial Metabolism – Biosynthesis of Deoxyribonucleic Acid”.

1. In DNA molecule, the amount of purines is equal to the amount of pyrimidines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In DNA the nitrogenous bases like adenine binds with thymine, and guanine binds with cytosine. As a consequence, the ratio of adenine to thymine or of guanine to cytosine in double stranded DNA is always 1:1. So the amount of purines is equal to the amount of pyrimidines.
advertisement

2. RNA consists of which combination of bases?
a) Thymine, Guanine, Cytosine
b) Guanine, Cytosine, Uracil
c) Thymine, Adenine, Guanine
d) Adenine, Cytosine, Thymine
View Answer

Answer: b
Explanation: RNA is composed of nitrogenous bases adenine, guanine, cytosine and uracil. They do not contain thymine as present in DNA.

3. Which of the following are features of semiconservative replication?
a) RNA replicates DNA molecule
b) The DNA molecule produced contains two old templates
c) One new DNA helix is formed
d) DNA duplicates itself and the new chain contains old template strand and new complementary strand
View Answer

Answer: d
Explanation: In semiconservative replication DNA duplication occurs in which one polynucleotide chain acts as a template to direct the synthesis of a new chain complementary to itself. It results in two daughter helices, each containing one old template strand and one new complementary strand.

4. The chromosome of a typical bacterium is ________________
a) circular double-stranded DNA
b) circular single-stranded DNA
c) double-helix DNA
d) single stranded DNA
View Answer

Answer: a
Explanation: The chromosome of a typical bacterium is a circular double-stranded DNA molecule; that is, the double helix for a complete genome has no free ends.

5. If the chromosome were extended linearly then it would approximately measure?
a) 13500 micrometre
b) 1000 micrometre
c) 1250 micrometre
d) 500 micrometre
View Answer

Answer: c
Explanation: If the chromosome were extended linearly then it would measure approximately 1250 micrometers or 1.25 mm which is several hundred times longer than the bacterial cell that contains it.
advertisement

6. The Lambda Bacteriophage carries out which of the following replication methods?
a) Theta mode
b) Sigma mode
c) Linear mode
d) Does not carry out replication
View Answer

Answer: b
Explanation: The Lambda Bacteriophage follows sigma mode of replication in which the intermediate structures of DNA have sigma conformation. In this replication begins with the cleavage of a phosphodiester bond in one strand of the circular DNA molecule to produce a nick with 3’-OH and 5’-PO4 ends on that strand.

7. Which of the following replication methods leads to the production of two circular daughter chromosomes?
a) Theta mode
b) Sigma mode
c) Linear mode
d) Rolling circle method
View Answer

Answer: a
Explanation: In Theta mode of replication a circular parental chromosome is replicated to two circular daughter chromosomes, in each of which one strand of the parental DNA molecule is conserved and a complementary strand is newly synthesized.

8. Eukaryotes replicate their DNA from one origin or growing point per molecule.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Procaryotes replicate their DNA from one origin or growing point per molecule while eukaryotes replicate from many origins per molecule. Replication may occur in either a unidirectional or bidirectional manner from each origin.

9. DNA gyrase is a ______________ protein.
a) helix-unwinding
b) helix-destabilizing
c) helix-relaxing
d) helix-winding
View Answer

Answer: c
Explanation: DNA gyrase is a helix-relaxing protein which works along with other enzymes and participates in opening the parental DNA helix ahead of the replication fork.
advertisement

10. Which of the following enzyme removes the RNA primer with its 5’-nuclease activity?
a) DNA polymerase I
b) DNA polymerase II
c) DNA polymerase III
d) RNA polymerase
View Answer

Answer: a
Explanation: DNA polymerase I remove the RNA primer with its 5”-nuclease activity; simultaneously it fills in the gap with DNA via its 3’-polymerase activity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn