Environmental Biotechnology Questions and Answers – Wastewater Treatment – Fruit Juice and Beverage Industry

«
»

This set of Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wastewater Treatment – Fruit Juice and Beverage Industry”.

1. Natural mineral water is collected and bottled from ____________
a) spring source
b) lake reservoirs
c) ocean
d) rivers
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural mineral water is collected and bottled from a location where pure water source is found, hence, spring sources serve the same purpose but lake reservoirs, Ocean, River water is unhealthy and require various treatment methods to make is even consumable by humans, hence, such water source is avoided.
advertisement

2. Salt is added to the table water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Salt is mixed with water and it dissolves because the covalent bonds of water are stronger than the ionic bonds in the salt molecules, the table water present under Earth consists of natural mineral water which can be used for drinking purposes but little amount of salts are added to it to balance the electrolyte content of water.

3. Which of the following is not added to the water to make refreshment beverages?
a) Sugar
b) Flavoring agents
c) Carbon dioxide
d) Chemicals
View Answer

Answer: d
Explanation: Sugar, Flavoring agents, Carbon dioxide and sweeteners are added to the water to make the refreshment beverages which adds to taste of the consumer, chemicals are not added to food or consumables as it is highly toxic and harmful.

4. Which of the following production stage is not followed during the initial stages?
a) Washing
b) Heating
c) Grinding
d) Rinsing
View Answer

Answer: d
Explanation: Washing, Heating, Grinding, refining, filtering, re-cooling, bottling etc. are the various production steps followed during the fruit juice production stages, but rinsing is done at the last stage after the production step is over.

5. Wastewater comes from various units from the industry, which of the following is not included in the production of waste water?
a) Washing water
b) Exhaust vapor condensate
c) Production sheds
d) Intestine contents
View Answer

Answer: d
Explanation: Washing water, Exhaust vapor condensate, Production sheds produce a lot of waste water including the waste coming from manufacturing and packaging unit which can be further treated but intestine contents are found in the food industry and not in the beverage industry, hence, doesn’t produce any waste.
advertisement

6. Which of the following waste is not generated in the mineral water industry?
a) Dioxins
b) Adhesives
c) Fibers
d) Alkali and acids
View Answer

Answer: a
Explanation: Adhesives, Fibers, Alkali and acids and soiling from deposit bottles, waste water from cleaning facilities generate a huge amount of waste from the mineral water industry, but dioxins are generated from the chemical industries.

7. pH stabilization is done in the mixing tank.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: pH stabilization is to stabilize the pH of the liquid to maintain the acid and basic content balance in the mixing tank and equalization tank. After the inflow of waste water pH stabilization is done in the mixing tank by acidification.

8. Waste water from soft drinks industry consists of __________
a) inorganic pollutants
b) organic pollutants
c) vegetable waste
d) cow dung
View Answer

Answer: b
Explanation: Soft drinks industry produce a lot of waste which contains organic pollutants which has high contents of carbohydrates and sugar, but inorganic pollutants, Vegetable waste, Cow dung is not produced in soft drinks industry.

9. The COD of fruit juices ranges from 50g/l to __________
a) 200g/l
b) 500g/l
c) 25g/l
d) 10g/l
View Answer

Answer: a
Explanation: The COD of fruit juices ranges from 50g/l for tomato juice and to 200g/l for apricot juice, 1g of glucose is nearly equal to 1.066g of COD.
advertisement

10. Denitrification is required for re use of deposit bottles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Denitrification is the loss of nitrogen or nitrogen compounds, such as reduction of nitrates or nitrites by bacteria that results in the escape of nitrogen into the air. Denitrification of deposit bottles is done before re-use as it contains nitrogen which is added to the water as part of the label glue.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Environmental Biotechnology.

To practice all areas of Environmental Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn