Microbiology Questions and Answers – Reproduction – Modes of Cell Division

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproduction – Modes of Cell Division”.

1. Growth of bacteria or microorganisms refer to __________________
a) an increase in the size of an individual organism
b) an increase in the mass of an individual organism
c) changes in the total population
d) an increase in number of cells
View Answer

Answer: d
Explanation: Growth denotes the increase in number of cells beyond that present in the original inoculum. It does not refer to an increase in size or mass of an individual organism.
advertisement

2. Transverse binary fission requires the formation of a crosswall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The most important mode of cell division in the usual growth of bacterial population is transverse binary fission, in which a single cell divides after developing a transverse septum(crosswall).

3. Which of the following bacterial species divides by fragmentation?
a) Bacillus subtilis
b) Streptococcus faecalis
c) Rhodopseudomonas acidophila
d) Nocardia sp.
View Answer

Answer: d
Explanation: Bacteria that produce extensive filamentous growth, such as Nocardia sp. reproduce by fragmentation of the filaments into small bacillary or coccoid cells, each of which gives rise to new growth.

4. Rhodopseudomonas acidophila reproduces by which of the following methods?
a) Binary fission
b) Budding
c) Fragmentation
d) Sporulation
View Answer

Answer: b
Explanation: Rhodopseudomonas acidophila reproduces by budding, a process in which a small protuberance(bud) develops at one end of the cell; this enlarges and eventually develops into a new cell which separates from the parent.

5. Streptomyces sp. show the budding mode of reproduction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Streptomyces sp. produce many spores per organism by developing crosswalls(septation) at the hyphen tips and then each spore gives rise to a new organism.
advertisement

6. The synthesis of new membrane material during reproduction in Gram-positive cells is performed by which of the following organelles?
a) Nucleus
b) Mesosome
c) Endoplasmic Reticulum
d) Cytoplasmic membrane
View Answer

Answer: b
Explanation: The first step in reproduction is an inward growth of the cytoplasmic membrane at the middle of the cell. A mesosome which is usually attached to the cytoplasmic membrane in Gram-positive cells have a role in the synthesis of new membrane material.

7. Equatorial ridge formation in the cell wall takes place in which of the following bacteria?
a) Streptomyces sp.
b) Bacillus subtilis
c) Streptococcus faecalis
d) Escherichia coli
View Answer

Answer: c
Explanation: In Streptococcus faecalis, all of the new wall material formed by the dividing cell is made during synthesis of the septum which begins beneath an equatorial ridge in the cell wall.

8. When septum formation occurs near the pole of cell then it results in the formation of daughter cell known as _________
a) microcell
b) macrocell
c) minicell
d) daughter cell
View Answer

Answer: c
Explanation: In some mutants of E.coli and B.subtilis, septum forms near the pole resulting in a very small daughter cell termed as minicell which lacks DNA and therefore cannot multiply.

9. A bleb or fold like formation occurs in which of the following bacteria?
a) Rhodopseudomonas acidophila
b) Bacillus subtilis
c) E.coli
d) Streptococcus faecalis
View Answer

Answer: c
Explanation: In E.coli a bleb or fold of the outer membrane occurs at the site where the septum will be formed; it is not evident in the final stages of septum formation. The cytoplasmic membrane and the peptidoglycan layer grow inward in the early stages but the cytoplasmic membrane does not invaginate until the final stages of septum formation.
advertisement

10. Which of the following does not occur during binary fission in bacteria?
a) Cell elongation
b) Cytokinesis
c) DNA duplication
d) Spindle formation
View Answer

Answer:d
Explanation: Binary fission is a form of asexual reproduction that starts with cell elongation followed by division of cytoplasm(cytokinesis) and nucleus and finally DNA duplication occurs resulting in the formation of two daughter cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn