Microbiology Questions and Answers – World of Bacteria I – Rickettsias and Chlamydias

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “World of Bacteria I – Rickettsias and Chlamydias”.

1. Which of the following infect arthropods only?
a) Rickettsieae
b) Ehrlichieae
c) Wolbachieae
d) Rochalimaea
View Answer

Answer: c
Explanation: The Wolbachieae are not pathogenic for vertebrates, they infect arthropods only.
advertisement

2. The Rickettsias and Chlamydias are similar in all respects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Rickettsias synthesize ATP as a source of energy whereas Chlamydias cannot synthesize ATP.

3. Classical typhus fever is transmitted by which of the following arthropod?
a) ticks
b) mites
c) fleas
d) lice
View Answer

Answer: d
Explanation: Classical typhus fever is caused by Rickettsia species and the arthropod vector which transmits the disease is lice.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4.”Growing epicellularly” means ______________
a) on the surface of host cells
b) within the host cell
c) engulfing the host cell
d) damaging the cell membrane of host cell
View Answer

Answer: a
Explanation: Growing epicellularly means growing on the surface of host cells. Rochalimaea grow epicellularly rather than in the cytoplasm or nucleus.

5. Which of the following genus of Rickettsiaceae have a high resistance to heat?
a) Rickettsia
b) Rochalimaea
c) Coxiella
d) Wolinella
View Answer

Answer: c
Explanation: The organisms belonging to Coxiella have an unusually high resistance to heat [may survive a temperature of 62 degree C for 30 mins], probably due to the occurrence of endospore-like structures in the cells.
advertisement

6. C.burnetti causes which of the following diseases?
a) Q fever
b) Trench fever
c) Rocky Mountain spotted fever
d) Typhoid
View Answer

Answer: a
Explanation: C.burnetti is the causative agent of the Q fever, a type of pneumonia. It belongs to the family Rickettsiaceae.

7. Biting flies occur in which of the following place?
a) Australia
b) North America
c) South America
d) Africa
View Answer

Answer: c
Explanation: Biting flies occur along the western slopes of the Andes mountains in South America. They transmit Oroya fever in humans.
advertisement

8. Initial body in the reproduction of Chlamydias is larger than the elementary body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Within the vacuole the elementary body is reorganized into a reticulate body known as the initial body, which is two or three times the size of the elementary body and contains a less dense arrangement of nucleoid material.

9. Which is the most prevalent sexually transmitted disease in the US?
a) Syphilis
b) AIDS
c) Lymphogranuloma venerum
d) Nongonococcal urethritis
View Answer

Answer: d
Explanation: Nongonococcal urethritis is the most prevalent sexually transmitted disease in the United States and is caused by the organisms belonging to the genus Chlamydia.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.