Microbiology Questions and Answers – Animals and Plants – Viruses and Vaccination

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Animals and Plants – Viruses and Vaccination”.

1. From which of the following animal was the material isolated which was used for the vaccination for the first time?
a) cat
b) cow
c) pig
d) goat
View Answer

Answer: b
Explanation: Jenner used the material isolated from cows to be used as vaccination and it provided protection against natural smallpox infection.
advertisement

2. Vaccination was invented by ____________
a) Jenner
b) Pasteur
c) Watson
d) Crick
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1796 Jenner first vaccinated an 8-year old boy with material removed from cow and it gave protection against the smallpox virus.

3. Causative agent of tobacco mosaic disease was filterable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1892, Dmitrii Ivanowski discovered that the causative agent of tobacco mosaic disease was filterable. Viruses that can pass through porcelain filters are known as filterable viruses.

4. Yellow fever virus can be attenuated by serial passage on cultures of ______________
a) embryonated eggs
b) tissue
c) chick embryo tissue
d) pig embryo tissue
View Answer

Answer: c
Explanation: Max Theiler found in 1937 that virulent yellow fever virus can be attenuated by serial passage on cultures of chick embryo tissue.
advertisement

5. Effective poliomyelitis vaccines were developed by culturing the virus of poliomyelitis on the kidney cells of which animal?
a) cow
b) monkey
c) giraffe
d) pig
View Answer

Answer: b
Explanation: Enders, Robbins, and Weller laid the foundation for the development of effective poliomyelitis vaccines by culturing the virus of poliomyelitis on monkey kidney cells in 1949.

6. For which viral disease, vaccine has been recently developed through the use of tissue culture?
a) Measles
b) Mumps
c) Rabies
d) S mallpox
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the virus diseases for which vaccines have been recently developed through the use of tissue culture is measles (rubeola).

7. Rubella vaccines contain viruses are isolated only in African green monkey cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Rubella vaccines contain viruses either isolated in African green monkey cells and attenuated by further cell passage (in primary duck embryo cells) or isolated and passed to diploid human embryo cells.
advertisement

8. Translation of mRNA into proteins takes place in the ________________
a) host cell nucleus
b) host cell cytoplasm
c) viral nucleus
d) viral cytoplasm
View Answer

Answer: b
Explanation: Translation of mRNA into proteins takes place in the host cell cytoplasm and uses ribosomes, transfer RNAs, and enzymes in the cytoplasm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn