Microbiology Questions and Answers – Infection Process – Microbial Adherence

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Infection Process – Microbial Adherence”.

1. Degree of pathogenicity is referred to as _________________
a) infection
b) virulence
c) avirulent
d) attenuated
View Answer

Answer: b
Explanation: Various strains of pathogenic species differ with regard to their degree of pathogenicity, i.e., with regard to their virulence.
advertisement

2. Which type of strains are used in vaccines?
a) virulent
b) avirulent
c) attenuated
d) non-pathogenic
View Answer

Answer: c
Explanation: Attenuated strains are widely used as vaccines to elicit immunity to various diseases.

3. The LD50 dose can be determined more precisely than LD100 dose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The LD50 dose can be determined more precisely than LD100 dose because the rate of change in mortality versus change in dose is greatest around the point of 50 percent mortality.
advertisement
advertisement

4. Which of the following characteristics of the microorganism does not help in causing infectious disease?
a) must enter the host
b) must metabolize in the host tissue
c) must resist host defenses
d) must not damage the host
View Answer

Answer: d
Explanation: The pathogenic microorganism after entering the host must also damage the host to cause any infectious disease.

5. Microbial adherence is selective in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microbial adherence or attachment of the pathogen to some surface of the host is selective: various pathogens attach only to certain tissues.
advertisement

6. When the infection occurs suddenly and with severe intensity it is known as ______________
a) chronic
b) fulminating
c) acute
d) localized
View Answer

Answer: b
Explanation: Fulminating type of infection occurs suddenly and with severe intensity. An example is cerebrospinal meningitis caused by Neisseria meningitidis.

7. Tuberculosis is which type of infection?
a) acute
b) chronic
c) primary
d) secondary
View Answer

Answer: b
Explanation: Chronic infections are those diseases which has a long duration like tuberculosis disease.
advertisement

8. Where does Streptococcus pyogenes infects in the body to cause infection?
a) cervix
b) small intestine
c) urethra
d) throat
View Answer

Answer: d
Explanation: Streptococcus pyogenes, the causative agent of streptococcal sore throat, attaches specifically to the epithelial cells of the throat by means of cell wall proteins.

9. Vibrio cholerae adheres to the epithelial cells of the small intestine by means of ______________
a) pili
b) proteins
c) hemagglutinin
d) hydrogen bonds
View Answer

Answer: c
Explanation: Vibrio cholerae adheres to the epithelial cells of the small intestine of humans by means of hemagglutinin.
advertisement

10. Poliovirus attaches to central nervous system by means of ______________
a) pili
b) proteins
c) hemagglutinin
d) hydrogen bonds
View Answer

Answer: b
Explanation: There is a protein on the surface of poliovirus which seems to be critical for attachment of the virus to lipid- and glycoprotein- containing receptors on the host cells; the attachment is specific for cells of the intestinal tract and central nervous system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.