Microbiology Questions and Answers – Historical Highlights of Chemotherapy

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Historical Highlights of Chemotherapy”.

1. Which of the following is not a characteristic of a chemotherapeutic agent?
a) low toxicity for host cells
b) high toxicity for the parasites
c) less penetrating power
d) does not affect the host’s natural defense mechanism
View Answer

Answer: c
Explanation: A chemotherapeutic agent must be able to come in contact with the parasite by penetrating the cells and tissues of the host in effective concentrations.
advertisement

2. Phenol is considered as a chemotherapeutic agent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Antiseptics and germicides such as phenol, coal-tar derivatives and many mercurial compounds are unsatisfactory as chemotherapeutic agents as they do not show selective toxicity for the parasite.

3. Which was the first disease for which a chemotherapeutic agent was used?
a) Syphilis
b) Malaria
c) Small pox
d) AIDS
View Answer

Answer: a
Explanation: Syphilis is the first known disease for which a chemotherapeutic agent was used. An arsenical compound known as Salvarsan was synthesized by Paul Ehrlich in 1910 to treat this disease.

4. Sulfanilamide was synthesized by which of the following research scientists?
a) Eisenberg
b) Gelmo
c) Ehrlich
d) Domagk
View Answer

Answer: b
Explanation: Domagk showed the therapeutic value of a group of compounds known as the sulfonamides and Sulfanilamide was the first compound in this group to be synthesized by Gelmo in 1910.
advertisement

5. Sulfonamides and arsphenamine are similar in their specificity for a special group of organism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfonamides are not specific for a special group of organisms, as arsphenamine is for Treponema, but are effective against a large variety of pathogenic organisms.

6. Which of the following chemothearpeutic agent is extensively used because of their antibacterial effectiveness in a wide range of bacterial infections?
a) arsphenamine
b) sulfanilamide
c) sulfonamide
d) sulfadiazine
View Answer

Answer: d
Explanation: Sulfadiazine and sulfamerazine are extensively used because of their antibacterial effectiveness in a wide range of bacterial infections and because they are least likely to produce toxic reactions in the patient.

7. The antibiotic penicillin was discovered by which of the following researchers?
a) Emmerich and Low
b) Gratia and Dath
c) Alexander Flemming
d) Vuillemin
View Answer

Answer: c
Explanation: Alexander Flemming identified the famous antibiotic penicillin obtained from the mold Penicillium sp.
advertisement

8. Which of the following antibiotic is not involved in the inhibition of specific enzyme systems?
a) Penicillin
b) Tetracycline
c) Sulphonamides
d) Chloramphenicol
View Answer

Answer: c
Explanation: The sulphonamides have their antibacterial attack directed towards a specific essential enzyme. Their structure is related to p-aminobenzoic acid (PABA) which is a precursor to their synthesis of the essential coenzyme tetrahydrofolic acid (THFA).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn