Microbiology Questions and Answers – Fungi – Molds and Yeasts – Morphology

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fungi – Molds and Yeasts – Morphology”.

1. Fungi are ______________
a) prokaryotic
b) eukaryotic
c) prokaryotic and lack chlorophyll
d) eukaryotic and lack chlorophyll
View Answer

Answer: d
Explanation:Fungi are eucaryotic spore-bearing protists that lack chlorophyll. They are of great practical and scientific interest to microbiologists.
advertisement

2. Hyphal wall consists of microfibrils composed of ___________________
a) hemicellulose or chitin
b) cellulose
c) lipids
d) proteins
View Answer

Answer:a
Explanation: The hyphal walls of fungi consist of microfibrils composed for the most part of hemicellulose or chitin; true cellulose occurs only in the walls of lower fungi.

3. Coenocytic hyphae have ________________
a) septate with uninucleate cells
b) septate with multinucleate cells
c) no septate
d) no septate with uninucleate cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Coenocytic hyphae are also known as nonseptate hyphae and hence have no sep-ta.

4. What are the dimensions of the filaments that the thallus of a fungus consists of?
a) 1 micrometre
b) 5 to 10 micrometre
c) 1 metre
d) 1 centimetre
View Answer

Answer: b
Explanation: The thallus or body of a fungus consists of filaments, 5 to 10 micrometre across, which are commonly branched.
advertisement

5. The yeast cell or mould filament is surrounded by a true cell wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The yeast cell or mould filament is surrounded by a true cell wall. The exception being the slime moulds, which have a thallus consisting of a naked amoeboid mass of proto-plasm.

6. What do the term dimorphic mean?
a) Bisexual
b) Unisexual
c) Exists in two forms
d) Exists in single form
View Answer

Answer: c
Explanation: Some fungi are dimorphic, that is, they exist in two forms. Some pathogenic fungi have a unicellular and yeastlike form in their host, but when growing saprophytically in soil or in laboratory medium they have a filamentous mold form.

7. Yeasts have flagella for the purpose of locomotion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Yeasts have no flagella or other organelles of locomotion.
advertisement

8. The crosswalls constrict which of the following parts and then grow inwards to form septum?
a) hyphae
b) lumen
c) protoplasm
d) plasmalemma
View Answer

Answer: d
Explanation: The crosswalls constrict the plasmalemma and grow inward to form generally an incomplete septum that has a central pore which allows for protoplasmic streaming.

9. Which of the following surrounds plasmalemma?
a) lumen
b) wall
c) protoplasm
d) hyphae
View Answer

Answer: c
Explanation: Between the protoplasm and the wall is the plasmalemma, a double-layered mem-brane which surrounds the protoplasm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

advertisement

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn