Heat Transfer Questions and Answers – Heat Transfer Coefficient

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Transfer Coefficient”.

1. Which one is having highest value of overall heat transfer coefficient?
a) Steam condensers
b) Feed water heaters
c) Alcohol condensers
d) Steam
View Answer

Answer: b
Explanation: Overall heat transfer coefficient for feed water heaters is 8500 W/m2 K while that of steam, alcohol condensers and ammonia condensers are 5000 W/m2 K, 630 W/m2 K and 1400 W/m2 K.

2. What is the value of overall heat transfer coefficient for air to heavy tars and liquid?
a) As low as 45 W/m2 K
b) As low as 40 W/m2 K
c) As low as 35 W/m2 K
d) As low as 30 W/m2 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It is an incompressible fluid which has constant volume independent of pressure.

3. What is the value of overall heat transfer coefficient for air to low viscosity liquid?
a) As high as 900 W/m2 K
b) As high as 800 W/m2 K
c) As high as 700 W/m2 K
d) As high as 600 W/m2 K
View Answer

Answer: d
Explanation: It is made up of tiny vibrating particles of matter which are held together by intermolecular bonding.
advertisement
advertisement

4. Which one is having lowest value of overall heat transfer coefficient?
a) Steam
b) Air condensers
c) Air to heavy tars
d) Ammonia condensers
View Answer

Answer: c
Explanation: Overall heat transfer coefficient for air to heavy tars is 45 W/m2 K while that of steam, air condensers and ammonia condensers are 340 W/m2 K, 780 W/m2 K and 1400 W/m2 K.

5. What is the value of overall heat transfer coefficient for air condensers?
a) 350-780 W/m2 K
b) 250 -900 W/m2 K
c) 200-350 W/m2 K
d) 200-1950 W/m2 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It consists of an air coil which is used to remove heat from fluids.

6. Which one is having highest value of overall heat transfer coefficient?
a) Steam
b) Alcohol condensers
c) Air condensers
d) Air to various gases
View Answer

Answer: c
Explanation: Overall heat transfer coefficient for air condensers is 780 W/m2 K while that of steam, alcohol condensers and air to various gases are 340 W/m2 K, 700 W/m2 K and 550 W/m2 K.

7. What is the value of overall heat transfer coefficient ammonia condensers?
a) 800-1400 W/m2 K
b) 200-750 W/m2 K
c) 250-2500 W/m2 K
d) 1500-1750 W/m2 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It is an electrical device that stores a vast amount of energy.
advertisement

8. Which one is having the lowest value of overall heat transfer coefficient?
a) Air condensers
b) Air to low viscosity liquids
c) Steam condensers
d) Feed water heaters
View Answer

Answer: b
Explanation: Overall heat transfer coefficient for air condensers is 780 W/m2 K while that of steam condensers, air to low viscosity liquids and feed water heaters are 5000 W/m2 K, 600 W/m2 K and 8500 W/m2 K.

9. What is the value of overall heat transfer coefficient for steam condensers?
a) 200-9000 W/m2 K
b) 3000-5500 W/m2 K
c) 2000-9500 W/m2 K
d) 1500-5000 W/m2 K
View Answer

Answer: d
Explanation: It is a rotating machine similar to a motor used to control power flow in electric power transmission.
advertisement

10. Which one is having highest value of overall heat transfer coefficient?
a) Feed water heaters
b) Steam condensers
c) Alcohol condensers
d) Ammonia condensers
View Answer

Answer: a
Explanation: Overall heat transfer coefficient for feed water heaters is 8500 W/m2 K while that of steam condensers, alcohol condensers and ammonia condensers are 5000 W/m2 K, 700 W/m2 K and 1400 W/m2 K.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.