Heat Transfer Questions and Answers – Mean Value of Capacity Ratio

«
»

This set of Basic Heat Transfer Questions & Answers focuses on “Mean Value of Capacity Ratio”.

1. How many fluids remain at a constant temperature during the process of boiling and condensation?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: During the process of boiling and condensation, only a phase change takes place and one fluid remain at a constant temperature.

2. Identify the correct expression for effectiveness
a) 4 – exponential (- NTU)
b) 3 – exponential (- NTU)
c) 2 – exponential (- NTU)
d) 1 – exponential (- NTU)
View Answer

Answer: d
Explanation: Here, C MAX = infinity and C MIN/C MAX = 0.

3. In a gas turbine recuperator, the capacity ratio becomes
a) 2
b) 1
c) 4
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: In a gas turbine recuperator, the exhaust gases after expansion in the turbine are used to heat the compressed air.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In a gas turbine recuperator, the expression for effectiveness for the parallel flow configuration reduces to
a) 1 – exponential (- NTU)/3
b) 1 – exponential (- NTU)/4
c) 1 – exponential (- 2 NTU)/2
d) 1 – exponential (- NTU)/6
View Answer

Answer: c
Explanation: In a gas turbine recuperator, the exhaust gases after expansion in the turbine are used to heat the compressed air.

5. What is the maximum efficiency for parallel flow heat exchanger?
a) 5%
b) 10%
c) 20%
d) 50%
View Answer

Answer: a
Explanation: No matter how large the exchanger be or how high be the flow of overflow at transfer coefficient, the maximum efficiency for parallel flow heat exchanger is 5%.
Take Heat Transfer Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. A two pass surface condenser is required to handle the exhaust from a turbine developing 15 MW with specific steam consumption of 5 kg/k W h. The quality of exhaust steam is 0.9, the condenser vacuum is 66 cm of mercury while the bar meter reads 76 cm of mercury. The condenser tubes are 28 mm inside diameter, 4 mm thick and water flows through tubes with a speed of 3 m/s and inlet temperature 20 degree Celsius. All the steam is condensed, the condensate is saturated water and temperature of cooling water at exit is 5 degree Celsius less than the condensate temperature. Assuming that overall coefficient of heat transfer is 4 k W/m2 degree, determine the mass of cooling water circulated
Find mass of cooling water circulated if coefficient of heat transfer is 4 k W/m2 degree
a) 746.13 kg/s
b) 646.13 kg/s
c) 546.13 kg/s
d) 446.13 kg/s
View Answer

Answer: d
Explanation: P S = 76 – 66/76 (1.0133) = 0.133 bar. From energy balance, heat loss by steam = heat gained by cooling water.

7. The curve of effectiveness versus NTU parameters indicates the relationship between
(i) Effectiveness
(ii) NTU MAX
(iii) C MIN/C MAX
Identify the correct statements
a) i and ii
b) i, ii and iii
c) ii only
d) iii only
View Answer

Answer: b
Explanation: When any two of three parameters are known, the third can be find out.
advertisement

8. Hot water having specific heat 4200 J/kg K flows through a heat exchanger at the rate of 4 kg/min with an inlet temperature of 100 degree Celsius. A cold fluid having a specific heat 2400 J/kg K flows in at a rate of 8 kg/min and with inlet temperature 20 degree Celsius. Make calculations for maximum possible effectiveness if the fluid flow conforms to parallel flow arrangement
a) 0.533
b) 0.633
c) 0.733
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum possible effectiveness = 1 – exponential (- infinity)/1 + C = 0.533.

9. Consider the above problem, make calculations for maximum possible effectiveness if the fluid flow conforms to counter flow arrangement
a) 1.23
b) 0.5
c) 1
d) 0.465
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum possible effectiveness = 1 – exponential (- infinity)/ 1 – C exponential (- infinity) = 1.
advertisement

10. A counter flow heat exchanger is used to col 2000 kg/hr of oil (c p = 2.5 k J/kg K) from 105 degree Celsius to 30 degree Celsius by the use of water entering at 15 degree Celsius. If the overall heat transfer coefficient is expected to be 1.5 k W/m2 K, find out the water flow rate. Presume that the exit temperature of the water is not to exceed 80 degree Celsius
a) 1680.2 kg/hr
b) 1580.2 kg/hr
c) 1480.2 kg/hr
d) 1380.2 kg/hr
View Answer

Answer: d
Explanation: Mass flow rate of coolant = 2000 (2.5) (105-30)/4.18 (80-15) = 1380.2 kg/hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice basic questions on all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.