Heat Transfer Questions and Answers – Periodic Variation

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Periodic Variation”.

1. When the surface temperature variation inside a solid are periodic in nature, the profile of temperature variation with time may assume
a) Triangular
b) Linear
c) Parabolic
d) Hyperbolic
View Answer

Answer: a
Explanation: Any type of waveform can be analyzed and resolved into an infinite number of sine and cosine waves.

2. The surface temperature oscillates about the mean temperature level in accordance with the relation
a) α S,T – α S,A = 2 sin (2 π n T)
b) α S,T – α S,A = 5 sin (2 π n T)
c) α S,T – α S,A = sin (2 π n T)
d) α S,T – α S,A = 3 sin (2 π n T)
View Answer

Answer: c
Explanation: α S,T = t S,T – t M.

3. The temperature variation of a thick brick wall during periodic heating or cooling follows a sinusoidal waveform. During a period of 24 hours, the surface temperature ranges from 25 degree Celsius to 75 degree Celsius. Workout the time lag of the temperature wave corresponding to a point located at 25 cm from the wall surface. Thermo-physical properties of the wall material are; thermal conductivity = 0.62 W/m K; specific heat = 450 J/kg K and density = 1620 kg/m3
a) 3.980 hour
b) 6.245 hour
c) 2.648 hour
d) 3.850 hour
View Answer

Answer: b
Explanation: d T = x/2 (1/α π n) ½ where x = 0.25 m and n = frequency.
advertisement
advertisement

4. A single cylinder 2-stroke engine operates at 1500 rpm. Calculate the depth where the temperature wave due to variation in cylinder is damped to 1% of its surface value. For the cylinder material, thermal diffusivity = 0.042 m2/hr
a) 0.1996 cm
b) 0.3887 cm
c) 0.2774 cm
d) 0.1775 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: α X,A = α S,A exponential [-x (π n/α) ½] where frequency = 1500 * 60.

5. The temperature distribution at a certain time instant through a 50 cm thick wall is prescribed by the relation
T = 300 – 500 x – 100 x2 + 140 x3
Where temperature t is in degree Celsius and the distance x in meters has been measured from the hot surface. If thermal conductivity of the wall material is 20 k J/m hr degree, calculate the heat energy stored per unit area of the wall
a) 4100 k J/hr
b) 4200 k J/hr
c) 4300 k J/hr
d) 4400 k J/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: d t/d x = -500 + 200 x + 420 x2. Now heat storage rate = Q IN – Q OUT = 10000 – 5900 = 4100 k J/hr.

6. A large plane wall, 40 cm thick and 8 m2 area, is heated from one side and temperature distribution at a certain time instant is approximately prescribed by the relation
T = 80 – 60 x +12 x2 + 25 x3 – 20 x4
Where temperature t is in degree Celsius and the distance x in meters. Make calculations for heat energy stored in the wall in unit time.
For wall material:
Thermal conductivity = 6 W/m K and thermal diffusivity = 0.02 m2/hr.
a) 870.4 W
b) 345.6 W
c) 791.04 W
d) 238.5 W
View Answer

Answer: c
Explanation: Q IN = – k A (d t/d x)X = 0 = 2880 W and Q OUT = – k A (d t/d x)X = 0.4 = 2088.96 W.

7. Consider the above problem, calculate rate of temperature change at 20 cm distance from the side being heated
a) 0.777 degree Celsius/hour
b) 0.888 degree Celsius/hour
c) 0.999 degree Celsius/hour
d) 0.666 degree Celsius/hour
View Answer

Answer: b
Explanation: d t/d T = α d 2t/d x 2 = 0.888 degree Celsius/hour.
advertisement

8. At a certain time instant, the temperature distribution in a long cylindrical fire tube can be represented approximately by the relation
T = 650 + 800 r – 4250 r2
Where temperature t is in degree Celsius and radius r is in meter. Find the rate of heat flow such that the tube measures: inside radius 25 cm, outside radius 40 cm and length 1.5 m.
For the tube material
K = 5.5 W/m K
α = 0.004 m2/hr
a) 3.672 * 10 8 W
b) 3.672 * 10 2 W
c) 3.672 * 10 5 W
d) – 3.672 * 10 5 W
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = – k A (d t/d r), Rate of heat storage = Q IN – Q OUT = – 3.672 * 10 5 W.

9. Consider he above problem, find the rate of change of temperature at the inside surface of the tube
a) – 35 degree Celsius/hour
b) – 45 degree Celsius/hour
c) – 55 degree Celsius/hour
d) – 65 degree Celsius/hour
View Answer

Answer: c
Explanation: d t/d T = α [d 2t/d r2 + d t/r d r] = – 55 degree Celsius/hour.
advertisement

10. Time lag is given by the formula
a) x/2 [1/ (α π n) ½].
b) x/3 [1/ (α π n) ½].
c) x/4 [1/ (α π n) ½].
d) x/5 [1/ (α π n) ½].
View Answer

Answer: a
Explanation: The time interval between the two instants is called the time lag.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.