Heat Transfer Questions and Answers – Heat Exchange Between Black Bodies

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Exchange Between Black Bodies”.

1. Engineering problems of practical interest are involved with heat exchange between two or more surfaces, and this exchange is strongly dependent upon
(i) Radiative properties
(ii) Temperature levels
(iii) Surface geometrics
Identify the correct statements
a) i and ii
b) i and iii
c) ii and iii
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: d
Explanation: For black surface, it is necessary to determine what portion of radiation emitted by one will be intercepted by the other.

2. The fraction of the radiative energy that is diffused from one surface element and strikes the other surface directly with no intervening reflections is called
(i) Radiation shape factor
(ii) Geometrical factor
(iii) Configuration factor
Choose the correct answer
a) i only
b) ii only
c) i, ii and iii
d) iii only
View Answer

Answer: c
Explanation: Radiation shape factor, geometrical factor and configuration factor are all same.

3. The interchange factor is also known as
a) Equivalent emissivity
b) Irradiation
c) Radiosity
d) Shape factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The interchange factor is also known as equivalent emissivity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For the same type of shapes, the value of the radiation shape factor will be higher when
a) Surfaces are closer
b) Surfaces are larger and held closer
c) Surfaces are moved further apart
d) Surfaces are smaller and held closer
View Answer

Answer: b
Explanation: Obviously the value of radiation shape factor will be higher when surfaces are larger and held closer.

5. A thin shield of emissivity E 3 on both sides is placed between two infinite parallel plates of emissivities E 1 and E 2 and temperatures T 1 and T 2. If E 1 = E 2 = E 3, then the fraction radiant energy transfer without shield takes the value
a) 0.25
b) 0.50
c) 0.75
d) 1.25
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of radiant energy transfer without and with shield is given by
(1/E 1 + 1/E 2 – 1)/ [(1/E 1 + 1/E 3 – 1) + (1/E 3 + 1/E 2 – 1)].

6. The grey body shape factor for radiant heat exchange between a small body (emissivity = 0.4) in a large enclosure (emissivity = 0.5) is
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.4
d) 0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: (F) 12 = 1/ (1 – E 1 + 1 + 0).

7. Two long parallel surfaces, each of emissivity 0.7 are at different temperatures and accordingly have radiation exchange between them. It is desired to reduce 75% of this radiant heat transfer by inserting thin parallel shields of equal emissivity 0.7 on both sides. What should be the number of shields?
a) 2
b) 4
c) 1
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Without shields/with shield = 1/N + 1.
advertisement

8. An enclosure consists of four surfaces 1, 2, 3 and 4. The view factors for radiation heat transfers are
F 11 = 0.1
F 12 = 0.4
F 13 = 0.25
The surface areas A 1 and A 2 are 4 m2 and 2 m2. The view factor F 41 is
a) 0.50
b) 0.75
c) 0.1
d) 0.25
View Answer

Answer: a
Explanation: F 11 + F 12 + F 13 + F 14 = 1.

9. The value of shape factor depends on how many factors?
a) 4
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Geometry and orientation.
advertisement

10. Find the shape factor F 12 for the arrangement shown in the figure. The areas A 1 and A 2 are perpendicular but do not share the common edge
Find the shape factor F 12 for the arrangement if areas A 1 & A 2 are perpendicular
a) 0.03
b) 0.04
c) 0.05
d) 0.06
View Answer

Answer: b
Explanation: A 5 = A 1 + A 3 and A 6 = A 2 + A 4. The sequence of the solution is, A 5 F 56 = A 1 F 16 + A 3 F 36.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.