Heat Transfer Questions and Answers – Hydrodynamic Boundary Layer

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrodynamic Boundary Layer”.

1. The concept of the hydrodynamic boundary layer was first suggested by
a) Isaac Newton
b) Ludwig Prandtl
c) Rodridge
d) Fourier
View Answer

Answer: b
Explanation: It was suggested by Ludwig Prandtl in 1904. This is the thin layer where velocity changes continuously.

2. The free stream undisturbed flow has a uniform velocity U INFINITY in the
a) X-direction
b) Y-direction
c) Z-direction
d) Any direction
View Answer

Answer: a
Explanation: It is in the x-direction only. Particles of fluid adhere to the plate surface as they approach it and the fluid is slowed down considerably.

3. The thin layer where velocity changes continuously is called
a) Differential layer
b) Thermal boundary layer
c) Hydrodynamic boundary layer
d) Velocity distribution layer
View Answer

Answer: c
Explanation: In this layer the flow is rotational and shear stresses are present.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The conditions for flow beyond the boundary layer and its outer edge are
a) d u/d y = 0 and u = U 0
b) d u/d y = Infinity and u = U INFINITY
c) d u/d y = 1 and u = U 0
d) d u/d y = 0 and u = U INFINITY
View Answer

Answer: d
Explanation: All the variation in fluid velocity is concentrated in a comparatively thin layer in immediate vicinity of the plate surface.

5. The pattern of flow in the boundary layer is judged by the
a) Reynolds number
b) Fourier number
c) Peclet number
d) Grashof number
View Answer

Answer: a
Explanation: Re = U INFINITY x/v.

6. Consider the diagram given below and identify the correct option
Thickness of the boundary layer is limited to the pipe radius in given diagram
a) The velocity gradient is zero everywhere
b) The velocity profile changes at every instant of time
c) Boundary layers from the pipe walls meet the pipe anywhere
d) Thickness of the boundary layer is limited to the pipe radius
View Answer

Answer: d
Explanation: Thickness of the boundary layer is limited to the pipe radius because of the flow being within a confined passage.

7. The transition from laminar to turbulent pattern of flow occurs at values of Reynolds number between
a) 1000-2000
b) 300000-500000
c) 500000-700000
d) 35750-45678
View Answer

Answer: b
Explanation: It occurs at a higher value. The pattern of flow in the boundary layer is judged by the Reynolds number, Re = U INFINITYY x/v.

8. The entrance length required for the flow to become fully-developed turbulent flow is dependent on
(i) Surface finish
(ii) Downstream conditions
(iii) Fluid properties
Identify the correct answer
a) ii and iii
b) i and iii
c) i, ii and iii
d) i and ii
View Answer

Answer: c
Explanation: It depends on surface finishing, various upstream and downstream conditions and various fluid properties.
advertisement

9. What is the value of the thickness of the boundary layer at leading edge of the plate?
a) 0.33
b) 1
c) 0.5
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: The thickness of the boundary layer is variable along the flow direction.
advertisement

10. The boundary layer thickness is taken to be at a distance from the plate surface to a point at which the velocity is given by
a) u = 0.99 U INFINITY
b) u = 0.75 U INFINITY
c) u = 0.50 U INFINITY
d) u = 0.33 U INFINITY
View Answer

Answer: a
Explanation: Velocity is one per cent of the asymptotic limit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.