Heat Transfer Questions and Answers – Thermometric Well

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermometric Well”.

1. The convective coefficient in boilers and condenser is
a) Low
b) High
c) Moderate
d) Depends on time and temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: For low heat transfer rate it is high.

2. In thermometer, heat is dissipated from which end?
a) Back side
b) Front side
c) Middle
d) No heat is dissipated
View Answer

Answer: a
Explanation: In thermometric well heat dissipation is from the end.

3. The thermometric well is treated as a fin of
a) It is not treated as a fin
b) Infinite length
c) Finite length
d) It depends on the amount of heat dissipation
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally for maximum heat dissipation it is treated as a fin of finite length.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Thermometric well apparatus doesn’t consist of
a) Thermometer
b) Pipe line
c) Oil
d) Ammeter
View Answer

Answer: d
Explanation: It doesn’t consist of an ammeter.

5. For what purpose we use thermometric well?
a) To measure current
b) To measure resistance
c) To measure temperature of gas
d) To stop heat dissipation
View Answer

Answer: c
Explanation: We use this apparatus for the measurement of a temperature of gas flowing through pipeline.

6. In thermometric well, the error can be minimized by
(i) The value of parameter ml slows down by some quantity.
(ii) Lagging of the tube so that conduction of heat along its length is arrested.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, we increase the value of parameter ml.

7. Suppose there are two reservoirs A and B. Let TA and TB be the temperatures of respective reservoirs. At any instant say TA = TB. In this case, maximum temperature occurs at
a) Middle
b) Left
c) Right
d) All over the rod
View Answer

Answer: a
Explanation: Here temperatures are same so x = ½ i.e. middle of the rod.
advertisement

8. The relevant boundary conditions in case of heat transfer from a bar connected to two heat sources at different temperatures are
a) α = α 1 at x = 0 and α = α 2 at x = infinity
b) α = α 1 at x = 1 and α = α 2 at x = 2L
c) α = α 1 at x = infinity and α = α 2 at x = 1
d) α = α 1 at x = 0 and α = α 2 at x = L
View Answer

Answer: d
Explanation: It should be at x = o and x = L.

9. “The tube that is used in a thermometric well is considered as a hollow fin and the temperature distribution is obtained by using the relation applicable to infinitely long fin”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The relation applicable to fin with insulated tip is used here.
advertisement

10. “The diameter of well does not have any effect on temperature measurement by the thermometer”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, there is no relation between well diameter and temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.