Heat Transfer Questions and Answers – Bubble Growth

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bubble Growth”.

1. The bubble diameter at the time of detachment from the surface can be worked out from the relation proposed by
a) Stanton
b) Fritz
c) Fourier
d) Nusselt
View Answer

Answer: b
Explanation: It is given by Fritz, an American scientist.

2. The nucleate pool boiling is influenced by the following factors
(1) Pressure
(2) Liquid properties
(3) Material
Identify the correct statements
a) i, ii and iii
b) ii only
c) i and ii
d) ii and iii
View Answer

Answer: a
Explanation: It depends on pressure, material and liquid properties.

3. Consider the following phenomena
(i) Boiling
(ii) Free convection in air
(iii) Forced convection in air
(iv) Conduction in air
Identify the correct sequence (heat transfer coefficient)
a) iii – iv – i – ii
b) iv – i – iii – ii
c) iv – iii – ii – i
d) iv – ii – iii – i
View Answer

Answer: d
Explanation: Heat transfer coefficient is maximum for conduction in air and is least for boiling.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The bubble diameter at the time of detachment from the surface can be worked out from the relation proposed by Fritz and is given by
a) C d β [2 σ/g (p t – p v)].
b) C d β [2 σ/g (p t – p v)] 3/2
c) C d β [2 σ/g (p t – p v)] 1/2
d) C d β [2 σ/g (p t – p v)] 5/2
View Answer

Answer: c
Explanation: The constant C d has the value 0.0148 for water bubbles.

5. In spite of large heat transfer coefficient in boiling liquids, fins are used advantageously when the entire surface is exposed to
a) Film boiling
b) Transition boiling
c) Nucleate boiling
d) All modes of boiling
View Answer

Answer: d
Explanation: Here all modes of boiling i.e. film, transition and nucleate are of great importance.

6. With increase in excess temperature, the heat flux in boiling
a) Increases continuously
b) Decreases and then increases
c) Decreases, then increases and again decreases
d) Increases, then decreases and again increases
View Answer

Answer: d
Explanation: It first increases to 50% then decreases not to zero and again increases to its maximum value.

7. The excess temperature range 50 degree Celsius < d t < 200 degree Celsius is indicative of the region of
a) Interface evaporation
b) Nuclear boiling
c) Partial film boiling
d) Stable film boiling
View Answer

Answer: c
Explanation: The physical phenomenon of pool boiling is generally divided into four different regions based on the excess temperature.
advertisement

8. Heat flux increases with temperature excess beyond the Leiden-frost point due to
a) Radiation effect becomes predominant
b) Occurrence of subcooled boiling
c) Vapor space become large
d) Promotion of nucleate boiling
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat flux increases with temperature excess beyond the Leiden-frost point due to radiation effect becomes predominant.

9. Leiden-frost expansion is related to
a) Condensation of vapor on a cold surface
b) Exchange of heat between two solids
c) Evaporation of a solution
d) Boiling of liquid on a hot surface
View Answer

Answer: d
Explanation: It is related to boiling of liquid on a hot surface.
advertisement

10. Consider the following statements regarding nucleate boiling
(i) The temperature of the surface is greater than the saturation temperature of the liquid
(ii) Bubbles are created by the expansion of entrapped gas oil vapor at small cavities in the surface
(iii) The temperature is greater than that in film boiling
(iv) The heat transfer from the surface to the liquid is greater than that in the film boiling
Which of these statements are correct?
a) i and iii
b) i, ii and iv
c) ii, iii and iv
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature must be less than that in film boiling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.