Heat Transfer Questions and Answers – Intensity of Radiations

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Intensity Of Radiations”.

1. The solid angle is defined by a region by the rays of a sphere, and is measured as
a) An/r 2
b) An/r
c) An/r 3
d) An/r 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Solid angle is represented by α. Where, An is projection of incident surface normal to line of propagation.

2. The plane angle is defined by a region by the rays of a circle, and is measured as
a) 3 L/ r
b) 2 L/ r
c) L/ r
d) 4 L / r
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the ratio of arc of length on the circle to the radius of the circle. Where L is the arc of length and r is the radius of the circle.

3. When the incident surface is a sphere, the projection of surface normal to the line of propagation is the silhouette disk of the sphere which is a circle of the diameter of
a) Parabola
b) Sphere
c) Triangle
d) Hyperbola
View Answer

Answer: b
Explanation: It must be a circle of a diameter of a sphere.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. If I n denotes the normal intensity and I α represents the intensity at angle α, then
a) I α = 2 I n cos α
b) I α = 3 I n cos α
c) I α = 4 I n cos α
d) I α = I n cos α
View Answer

Answer: d
Explanation: The intensity of radiation in a direction from the normal is proportional to cosine of the angle.

5. The intensity of normal radiation I n is how much times the emissive power?
a) 1/π
b) 2/ π
c) 3/ π
d) 4/ π
View Answer

Answer: a
Explanation: I n = σ T 4/ π and E = σ T 4.
Take Heat Transfer Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. A small surface emits diffusively, and measurements indicate that the total intensity associated with emission in the normal direction I n = 6500 W/square m sr. The emitted radiation is intercepted by three surfaces. Mark calculations for intensity associated with emission
The intensity of the emitted radiation is independent of direction is 6500 W/m2 sr
a) 3500 W/m2 sr
b) 4500 W/m2 sr
c) 5500 W/m2 sr
d) 6500 W/m2 sr
View Answer

Answer: d
Explanation: For a diffusion emitter, the intensity of the emitted radiation is independent of direction.

7. Consider a deep-space probe constructed as 1 m diameter polished aluminum sphere. Estimate the equilibrium temperature that the probe reaches if the solar energy received is 300 W/m2. For solar radiation, absorptivity of aluminum is 0.3 and the average emissivity appropriate for aluminum at low temperature is 0.04
a) 415.67 K
b) 315.67 K
c) 215.67 K
d) 115.67 K
View Answer

Answer: b
Explanation: Q in = α q A P = 70.7 W. Q out = E σ b A T 4.
advertisement

8. The total emissive power of the emitter with area d A and temperature T is given by
a) E = 2 σ T 4 d A
b) E = 3 σ T 4 d A
c) E = σ T 4 d A
d) E = ½ σ T 4 d A
View Answer

Answer: c
Explanation: E = I n π d A.

9. A black body of 0.2 m2 area has an effective temperature of 800 K. Calculate the intensity of normal radiations
a) 1234.65 W/m2 sr
b) 7396.28 W/m2 sr
c) 3476.74 W/m2 sr
d) 8739.43 W/m2 sr
View Answer

Answer: b
Explanation: In = α T 4/π = 7396.28 W/m2 sr.
advertisement

10. The energy radiated out decreases with increases in α and becomes zero at an angle of
a) 45
b) 30
c) 0
d) 90
View Answer

Answer: d
Explanation: I α = I n cos α. So at 90 degree it becomes zero.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.