Heat Transfer Questions and Answers – Fins

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fins”.

1. A very long copper rod 20 mm in diameter extends horizontally from a plane heated wall maintained at 100 degree Celsius. The surface of the rod is exposed to an air environment at 20 degree Celsius with convective heat transfer coefficient of 8.5 W/m2 degree. Workout the heat loss if the thermal conductivity of copper is 400 W/m degree
a) 10.71 W
b) 20.71 W
c) 30.71 W
d) 40.71 W
View Answer

Answer: b
Explanation: P/A = 4/d and m = (h P/k A) ½ = (4 h/k d) ½ = 2.061.per meter.

2. Common applications of finned surfaces are with
(i) Electrical motors
(ii) Economizers for steam power plant
(iii) Convectors for steam and cold water heating systems
(iv) Cooling coils
Identify the correct option
a) i, ii and iv
b) i, ii and iii
c) i, ii, iii and iv
d) i and ii
View Answer

Answer: a
Explanation: It should be for hot water heating systems.

3. The extended surface used for the enhancement of heat dissipation is
a) Convective coefficient
b) Fourier number
c) Fin
d) No finned surface
View Answer

Answer: c
Explanation: The surface area exposed to the surroundings is frequently increased by the attachment of protrusions to the surfaces, and the arrangement provides a means by which heat transfer rate can be improved.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. It is said that fins can take a variety of forms
(i) Longitudinal fins of rectangular cross section attached to a wall
(ii) Cylindrical tubes with radial fins
(iii) Conical rod protruding from a wall
Identify the correct statement
a) i only
b) i and ii
c) ii and iii
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: d
Explanation: Option b is also known as annular fins.

5. A steel rod (k = 30 W/m degree) 1 cm in diameter and 5 cm long protrudes from a wall which is maintained at 10 degree Celsius. The rod is insulated at its tip and is exposed to an environment with h = 50 W/m2 degree and t a = 30 degree Celsius. Calculate the fin efficiency
a) 56.57%
b) 66.57%
c) 76.57%
d) 86.57%
View Answer

Answer: b
Explanation: Fin efficiency = tan h ml/ml, where m = (h P/k A) ½ = 25.82 per meter.
Take Heat Transfer Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. If the fin is sufficiently thin, so heat flows pertain to
a) One dimensional heat conduction
b) Two dimensional heat conduction
c) Three dimensional heat conduction
d) No heat flow is there
View Answer

Answer: a
Explanation: As, δ is less than b, so one dimensional heat conduction is there.

7. If heat dissipation for one fin is given by 377.45 k J/hour, then what is the heat dissipation for 12 fins?
a) 7529.4 k J/hour
b) 6529.4 k J/hour
c) 5529.4 k J/hour
d) 4529.4 k J/hour
View Answer

Answer: d
Explanation: For 12 fins, the heat dissipation will be equal to 12 (377.45) = 4529.4 k J/hour.
advertisement

8. In order to achieve maximum heat dissipation, the fin should be designed in such a way that has a
a) Maximum lateral surface towards the tip side of fin
b) Minimum lateral surface near the center line
c) Maximum lateral surface at the root side of fin
d) Maximum lateral surface near the center of fin
View Answer

Answer: c
Explanation: Fins are so designed that lateral surface at the root side of the fin is maximum. This aspect results into higher heat dissipation.

9. A steel rod (k = 30 W/m degree) 1 cm in diameter and 5 cm long protrudes from a wall which is maintained at 10 degree Celsius. The rod is insulated at its tip and is exposed to an environment with h = 50 W/m2 degree and t a = 30 degree Celsius. Calculate the rate of heat dissipation
a) 2.658 W
b) 3.658 W
c) 4.658 W
d) 5.658 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = k A m tan h ml (t 0 – t a) = 3.658 W.
advertisement

10. On a heat transfer surface, fins are provided to
a) Increase turbulence in flow for enhancing heat transfer
b) Increase temperature gradient so as to enhance heat transfer
c) Pressure drop of the fluid should be minimized
d) Surface area is maximum to promote the rate of heat transfer
View Answer

Answer: d
Explanation: Fins are provided to a heat exchanger surface to augment the heat transfer by increasing the surface area exposed to the surroundings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.