Heat Transfer Questions and Answers – Dimensional Homogeneity

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dimensional Homogeneity”.

1. How is dimensional homogeneity related with fundamental units of measurements?
a) Independent
b) Dependent
c) Dependent but can vary
d) Twice
View Answer

Answer: a
Explanation: This implies that the length dimension can be added to subtract from only a length dimension.

2. What is the time period of oscillation of a simple pendulum of length L and mass m?
a) 2 π (L/g) 3/2
b) 2 π (L/g)
c) 2 π (L/g) 2
d) 2 π (L/g) 1/2
View Answer

Answer: d
Explanation: The time period of a simple pendulum means the time it takes for one complete revolution.

3. The principle of dimensional homogeneity serves the following useful concepts
(i) It helps to check whether an equation of any physical phenomenon is dimensionally homogenous or not
(ii) It helps to determine the dimensions of a physical quantity
(iii) It helps to convert the units from one system to another
Identify the correct statements
a) i and ii
b) ii and iii
c) i, ii and iii
d) ii only
View Answer

Answer: c
Explanation: It serves all the aspects.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The equation of friction loss in a pipe of length l and diameter d through which fluid flows with velocity v is
a) h i = 4 f V 2/d g
b) h i = 4 f V 2/d 2 g
c) h i = 4 f V 2/d 2 g
d) h i = 4 f V 2/2 g
View Answer

Answer: b
Explanation: Here f is any constant with no dimensions whatsoever.

5. Bernoulli’s equation for fluid flow along a stream line is given as
a) p/w + V 2/2 g + y = 2
b) p/w + V/2 g + y = constant
c) p/w + V 2/2 g + y = 1
d) p/w + V 2/2 g + y = constant
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the Bernoulli’s equation and is dimensionally homogenous.

6. The convective film coefficient in k cal/m2 hr degree can be converted to J/m2 s degree by multiplying it with a factor
a) 1.1627
b) 1.1527
c) 1.1427
d) 1.1327
View Answer

Answer: a
Explanation: Both k cal/m2 hr degree and J/m2 s are the units of convective film coefficient.

7. The pressure in kg/cm2 can be converted to N/m2 by multiplying it with a factor
a) 9.807 * 10 2
b) 9.807 * 10 3
c) 9.807 * 10 4
d) 9.807 * 10 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Both kg/cm2 and N/m2 are the units of pressure.
advertisement

8. How many Newton’s are there in one kg?
a) 9.507
b) 9.607
c) 9.707
d) 9.807
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 kg = 9.807 N. Newton is the unit of force and kg is the unit of mass.

9. How many Joule are there in 1 k cal?
a) 3186
b) 4186
c) 5186
d) 6186
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 k cal = 4186 J. Joule is the unit of work done.
advertisement

10. How many fundamental quantities are there?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: These are M, L and T. M is mass, L is length and T is time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.