Heat Transfer Questions and Answers – Kirchoff’s Law

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kirchoff’s Law”.

1. If radiant energy E B emitted by the black surface strikes the non-black surface. If non-black surface has absorptivity α, it will absorb how much radiations?
a) α E B
b) 2 α E B
c) 3 α E B
d) 4 α E B
View Answer

Answer: a
Explanation: The remainder (1 – α) will be reflected back for full absorption at the black surface.

2. If two surfaces are at the same temperature, then the conditions correspond to mobile thermal equilibrium for which the resultant interchange of heat is zero are
a) 3 E – α E B = 0
b) 2 E – α E B = 0
c) E – α E B = 0
d) ½ E – α E B = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: The remainder (1 – α) will be reflected back for full absorption at the black surface.

3. The absorptivity of black body equals to
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The absorptivity of black body equals to unity.
advertisement
advertisement

4. A diathermanous body
a) Shines as a result of incident radiation
b) Gets heated up a result of absorption of incident radiation
c) Allows all the incident radiation to pass through it
d) Partly absorbs and partly reflects the incident radiation
View Answer

Answer: c
Explanation: It behaves like a body that allows all the incident radiation to pass through it.

5. Choose the false statement
a) Snow is nearly black to thermal radiation
b) Absorption of radiation occurs in a very thin layer of material near the surface
c) Transmissivity varies with the wavelength of incident radiation
d) Most of the engineering materials have rough surfaces, and these rough surfaces give regular (specular) reflections
View Answer

Answer: d
Explanation: Rough surfaces give diffused reflections. Reflections from highly polished and smooth surfaces have regular characteristics.
Participate in Heat Transfer Certification Contest of the Month Now!

6. The emissivity and the absorptivity of a real surface are equal for radiation with identical temperature and wavelength. This law is referred to as
a) Kirchhoff’s law
b) Lambert’s law
c) Planck’s law
d) Wein’s displacement law
View Answer

Answer: a
Explanation: Emissivity and absorptivity are related by Kirchhoff’s law.

7. With an increase in wavelength, the monochromatic emissive power of a black body
a) Increases
b) Decreases
c) Decreases, reaches a minimum and then increases
d) Increases, reaches a maximum and then decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: It firstly increases to its maximum value and then decreases to zero.
advertisement

8. The temperature of a solid surface changes from 27 K to 627 K. The emissive power changes would then confirm to the ratio
a) 6:1
b) 9:1
c) 81:1
d) 27:1
View Answer

Answer: c
Explanation: E2/E1 = (T2/T1)4 = 81.

9. If the temperature of a hot body is increased by 50%, the amount of radiations emitted by it would increase by nearly
a) 200%
b) 500%
c) 50%
d) 100%
View Answer

Answer: b
Explanation: E2/E1 = (T2/T1)4 = 5.06.
advertisement

10. Consider two surfaces, one absolutely black and the other non-black. These surfaces are arranged parallel to each other and so close that the radiation of one falls totally on the other. Choose the correct option
The radiant energy E b emitted by the black surface strikes the non-black surface
a) 1 denotes the radiant energy E emitted by the non-black surface impinges on the black surface
b) 1 denotes the radiant energy E emitted by the black surface impinges on the non-black surface
c) 2 and 3 denotes the quantity α E b
d) 4 denotes the quantity (1 – α) E b
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiant energy E b emitted by the black surface strikes the non-black surface. If the non-black surface has absorptivity α, it will absorb α E b radiations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.