Heat Transfer Questions and Answers – Turbulent Flow

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Turbulent Flow”.

1. Which of the following is true for turbulent flow?
a) G r P r > 108
b) G r P r > 109
c) G r P r > 103
d) G r P r > 1015
View Answer

Answer: b
Explanation: The product G r P r is often referred to as Rayleigh number, and its value sets the criterion of turbulent character of flow.

2. Mc Adam relation is given by
a) Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.4
b) Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.3
c) Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.2
d) Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.1
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, n = 0.4 if the fluid is being heated.

3. Investigate the effect of following condition on the average value of heat transfer coefficient in flow through a tube
Two fold increases in flow velocity by varying mass flow rate
It may be presumed that there is no change in the temperature of the liquid and the tube wall, and that the flow through the tube is turbulent in character
a) 64.1% decrease
b) 64.1% increase
c) 74.1%decrease
d) 74.1% increases
View Answer

Answer: d
Explanation: h 2/h 1 = (V 2/V 1) 0.8 = .0741 = 74.1%
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Consider the above problem for two fold increase in the diameter of the tube, the flow velocity is maintained constant by change in the rate of liquid flow
a) 15%
b) 14%
c) 13%
d) 12%
View Answer

Answer: c
Explanation: h 2/h 1 = (d 1/d 2) 0.2.

5. Calculate the rate of heat loss from a human body which may be considered as a vertical cylinder 30 cm in diameter, and 175 cm high while standing in a 30 km/hr wind at 15 degree Celsius. Human has a surface temperature of 35 degree Celsius
a) 588.86 W
b) 688.86 W
c) 788.86 W
d) 888.86 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = h A d t, h = Nu k/d.
Take Heat Transfer Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. A heat treat steel plate measures 3 m by 1 m and is initially at 30 degree Celsius. It is cooled by blowing air parallel to 1 m edge at 9 km/hr. If the air is at 10 degree Celsius. Estimate the convection heat transfer from both sides of the plate
a) 477.7 W
b) 547.7 W
c) 647.7 W
d) 747.6 W
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = h A d t, h = Nu k/d.

7. Consider the above problem, find the value of Reynolds number
a) 166003
b) 177003
c) 188003
d) 199003
View Answer

Answer: a
Explanation: Re = p V l/µ = 16603
advertisement

8. The oil pan of 1.6 engine approximates a flat plate 0.3 m wide by 0.45 m long and protrudes below the framework of the automobile. The engine oil is at 95 degree Celsius and the ambient air temperature is 35 degree Celsius. If the automobile runs at 36 km/hr, make calculations for the rate of heat transfer from the oil-pan surface. Assume negligible resistance to conduction through the oil pan
a) 190.37 W
b) 180.37 W
c) 170.37 W
d) 160.37 W
View Answer

Answer: c
Explanation: Q = h A d t, where h = (Nu) (k)/l and Nu = 0.664 (Re) 0.5 (Pr).33.

9. Air flows through a 10 cm internal diameter tube at the rate of 75 kg/hr. Measurements indicate that at a particular point in the tube, the pressure and temperature of air are 1.5 bar and 325 K whilst the tube wall temperature is 375 K. Find heat transfer rate from one meter length in the region of this point
The general non-dimensional correlation for turbulent flow in the tube is
Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.4
Where the fluid properties are evaluated at the bulk temperature
a) 147.35 W
b) 157.35 W
c) 167.35 W
d) 177.35 W
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = h A d t, where h = (Nu) (k)/l = 177.35 W.
advertisement

10. Consider the above problem, find the value of Nusselt number
a) 40.46
b) 50.56
c) 60.66
d) 70.76
View Answer

Answer: a
Explanation: Nu = 0.023 (Re) 0.8 (Pr) 0.4 = 40.46.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.