Heat Transfer Questions and Answers – Thermal Conductivity of Materials

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermal Conductivity Of Materials”.

1. Thermal conductivity is defined as the heat flow per unit time
a) When the temperature gradient is unity
b) Across the wall with no temperature
c) Through a unit thickness of the wall
d) Across unit area where the temperature gradient is unity
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermal conductivity of a material is because of migration of free electrons and lattice vibrational waves.

2. Mark the matter with least value of thermal conductivity
a) Air
b) Water
c) Ash
d) Window glass
View Answer

Answer: a
Explanation: For air, it is .024 W/ m degree i.e. lowest.

3. Which one of the following forms of water have the highest value of thermal conductivity?
a) Boiling water
b) Steam
c) Solid ice
d) Melting ice
View Answer

Answer: c
Explanation: For ice, it is 2.25 W/m degree i.e. maximum.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The average thermal conductivities of water and air conform to the ratio
a) 50:1
b) 25:1
c) 5:1
d) 15:1
View Answer

Answer: b
Explanation: For water, it is 0.55-0.7 W/m degree and for air it is .024 W/m degree.

5. Identify the very good insulator
a) Saw dust
b) Cork
c) Asbestos sheet
d) Glass wool
View Answer

Answer: d
Explanation: Glass wool has a lowest thermal conductivity of 0.03 W/m degree amongst given option.

6. Most metals are good conductor of heat because of
a) Transport of energy
b) Free electrons and frequent collision of atoms
c) Lattice defects
d) Capacity to absorb energy
View Answer

Answer: b
Explanation: For good conductors, there must be electrons that are free to move.

7. Heat conduction in gases is due to
a) Elastic impact of molecules
b) Movement of electrons
c) EM Waves
d) Mixing of gases
View Answer

Answer: a
Explanation: If there is elastic collision then after sometime molecules regain its natural position.
advertisement

8. The heat energy propagation due to conduction heat transfer will be minimum for
a) Lead
b) Water
c) Air
d) Copper
View Answer

Answer: c
Explanation: It is because air has lowest value of thermal conductivity amongst given options.

9. Cork is a good insulator because
a) It is flexible
b) It can be powdered
c) Low density
d) It is porous
View Answer

Answer: d
Explanation: Cork has thermal conductivity in the range of 0.05-0.10 which is very low so it can be porous.
advertisement

10. Choose the false statement
a) For pure metal thermal conductivity is more
b) Thermal conductivity decreases with increase in the density of the substance
c) Thermal conductivity of dry material is lower than that of damp material
d) Heat treatment causes variation in thermal conductivity
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermal conductivity increase with increase in the density of a substance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.