Heat Transfer Questions and Answers – Rayleigh’s Method

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rayleigh’s Method”.

1. What is the dimension of coefficient of volumetric expansion?
a) α
b) α 1
c) α -2
d) α -1
View Answer

Answer: d
Explanation: Its unit is per degree. Coefficient of volumetric expansion is defined as the percentage increase in volume.

2. What is the dimension of convective film coefficient?
a) M T -3 α -1
b) M T -3 α -2
c) M T -2 α -1
d) M T -1 α -1
View Answer

Answer: a
Explanation: Its unit is k cal/m2 hr degree. It is used in thermodynamics to calculate the heat and it is denoted by h.

3. What is the dimension of velocity?
a) L T -2
b) L T 1
c) L T -1
d) L T
View Answer

Answer: c
Explanation: Its unit is m/s. Velocity is defined as a speed in a particular direction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the dimension of area?
a) M L 2
b) L 2
c) L 1
d) L 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Its unit is m2. It is defined as a range of activity or an interest.

5. What is the dimension of volume?
a) L 2
b) M L 3
c) L
d) L 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Its unit is m3. It is defined as a region or part of a town, a country or the world.
Take Heat Transfer Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. What is the dimension of work?
a) M L 2 T -2
b) M L 2 T -1
c) M L 2 T
d) M L 1 T -2
View Answer

Answer: a
Explanation: Its unit is m N. Work can be defined as transfer of energy.

7. What is the dimension of temperature?
a) α -2
b) α 2
c) α
d) M α
View Answer

Answer: c
Explanation: Its unit is Kelvin. It refers to how cold or hot something is.
advertisement

8. What is the dimension of mass?
a) M
b) M L
c) L
d) M L T
View Answer

Answer: a
Explanation: Its unit is kg. It is the property of a physical body which determines the strength of its mutual gravitational attraction to the earth.

9. What is the dimension of length?
a) T
b) M
c) L
d) M L
View Answer

Answer: c
Explanation: Its unit is a meter. in geometrical measurements, it is the most extended dimension of an object.
advertisement

10. What is the dimension of time?
a) M T
b) T
c) M
d) M L
View Answer

Answer: b
Explanation: Its unit is second. Time is a measure in which events can be ordered from the past through the present into the future.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.