Heat Transfer Questions and Answers – Biot Number

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biot Number”.

1. A gold ring (k = 65 W/m K) measuring 15 * 10 * 60 cm is exposed to a surface where h = 11.5 W/m2 K. Find the value of biot number
a) 0.68
b) 0.58
c) 0.48
d) 0.38
View Answer

Answer: c
Explanation: Biot number = h l/k = 0.48.

2. In the lumped system parameter model, the variation of temperature with time is
a) Linear
b) Exponential
c) Sinusoidal
d) Cube
View Answer

Answer: b
Explanation: t – t a/t I – t a = exponential [-h A T/p V c].

3. Which of the following dimensionless number gives an indication of the ratio of internal (conduction) resistance to the surface (convective) resistance?
a) Biot number
b) Fourier number
c) Stanton number
d) Nusselt number
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the ratio of conduction resistance to that of convective resistance.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Lumped parameter analysis for transient heat conduction is essentially valid for
a) B I < 0.1
b) 1 < B I < 10
c) 0.1 < B I < 0.5
d) It tends to infinity
View Answer

Answer: a
Explanation: It is generally accepted that lump system analysis is applicable if Biot number is less than 0.1.

5. In the non-dimensional Biot number, the characteristics length is the ratio of
a) Perimeter to surface area of solid
b) Surface area to perimeter of solid
c) Surface area to volume of solid
d) Volume of solid to its surface area
View Answer

Answer: d
Explanation: We introduced characteristics length for lump system analysis.

6. During heat treatment, cylindrical pieces of 25 mm diameter, 30 mm height and at 30 degree Celsius are placed in a furnace at 750 degree Celsius with convective coefficient 80 W/m2 degree. Calculate the time required to heat the pieces to 600 degree Celsius. Assume the following property values
Density = 7850 kg /m3
Specific heat = 480 J/kg K
Conductivity = 40 W/m degree
a) 226 sec
b) 326 sec
c) 426 sec
d) 526 sec
View Answer

Answer: b
Explanation: t – t a/t I – t a = exponential (- h A T/p V c).

7. The quantity h L C/k is known as
a) Biot number
b) Fourier number
c) Stanton number
d) Nusselt number
View Answer

Answer: a
Explanation: Biot number = conduction resistance/convection resistance.
advertisement

8. For a plat plate (thickness δ, breadth b and height h) the heat exchange occurs from both the sides. The characteristics length is equal to
a) δ/4
b) δ/3
c) δ/2
d) δ
View Answer

Answer: c
Explanation: l = δ b h/2 b h = δ/2.

9. Fourier number is given by
a) α T/LC2
b) 2 α T/LC2
c) 3 α T/LC2
d) 4 α T/LC2
View Answer

Answer: a
Explanation: It signifies the degree of penetration of heating or cooling effect through a solid. Where, α is thermal diffusivity, T is time constant and L C is characteristics length
advertisement

10. Identify the correct relation between Biot number and Fourier number
a) 4 b T = B I F 0
b) 2 b T = B I F 0
c) 3 b T = B I F 0
d) b T = B I F 0
View Answer

Answer: d
Explanation: B I = h L C/k and F 0 = α T/LC2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.