Heat Transfer Questions and Answers – Reynolds Analogy

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reynolds Analogy”.

1. Temperature and velocity profiles are identical when the dimensionless Prandtl number is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: They are identical when Prandtl number is unity.

2. Reynolds analogy is given by
a) Nu x/ (Re x) (Pr x) = 5 St X = – 2 C F x
b) Nu x/ 2 (Re x) (Pr x) = 4 St X = – C F x /3
c) Nu x/ (Re x) (Pr x) = St X = – ½ C F x
d) Nu x/ (Re x) (Pr x) = 2 St X = – C F x /4
View Answer

Answer: c
Explanation: It is an excellent example of the similar nature of energy and momentum transfer.

3. The average drag coefficient for turbulent boundary layer flow past a thin plate is given by
C f = 0.455/ (log 10 R el) 2.58
Where R el is the Reynolds number based on plate length. A plate 50 cm wide and 5 m long is kept parallel to the flow of water with free stream velocity 3 m/s. Calculate the drag force on both sides of the plate. For water, kinematic viscosity = 0.01 stokes
a) 53.38 N
b) 63.38 N
c) 73.38 N
d) 83.38 N
View Answer

Answer: b
Explanation: Drag force = 2 C f (p U INFINITY/2) (l) (b) = 25.42 N per unit width.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Consider the above problem, estimate the value of Reynolds number
a) 0.12
b) 0.13
c) 0.14
d) 0.15
View Answer

Answer: d
Explanation: Re = l U INFINITY/v = 0.15.

5. During test-run, air flows at 215 m/s velocity and 25 degree Celsius temperature past a smooth thin model airfoil which can be idealized as a flat plate. If the chord length of the airfoil is 15 cm, find drag per unit width. The relevant physical properties of air are
p = 1.82 kg/m3
v = 15.53 * 10 -6 m2/s
a) 25.42 N per unit width
b) 35.42 N per unit width
c) 45.42 N per unit width
d) 55.42 N per unit width
View Answer

Answer: a
Explanation: Drag force = 2 C f (p U INFINITY/2) (l) (b) = 25.42 N per unit width.

6. A flat plate was positioned at zero incidence in a uniform flow stream of air. Assuming boundary layer to be turbulent over the entire plate, workout the ratio of skin-friction forces on the front and rear half part of the plate
a) 1.557
b) 1.447
c) 1.347
d) 1.247
View Answer

Answer: c
Explanation: F 1/F 2 = 0.574/1 – 0.574 = 1.347.

7. For a particular engine, the underside of the crankcase can be idealized as a flat plate measuring 80 cm by 20 cm. The engine runs at 80 km/hr and the crankcase is cooled by the air flowing past it at the same speed. Find loss of the heat from the crank case surface (t S = 25 degree Celsius). Assume the boundary layer to be turbulent
a) 465.04 W
b) 565.04 W
c) 665.04 W
d) 765.04 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat loss by crankcase = h A d t = 565.4 W.
advertisement

8. With respect to above problem, find the value of Nusselt number
a) 2000.89
b) 3000.89
c) 4000.89
d) 5000.89
View Answer

Answer: a
Explanation: Nusselt number = 0.036 (Re) 0.8 (Pr) 0.33 = 2000.89.

9. A flat plate 1 m by 1 m is placed in a wind tunnel. The velocity and temperature of free stream air are 80 m/s and 10 degree Celsius. The flow over the whole length of the plate is made turbulent by turbulizing grid placed upstream of the plate. Find the thickness of the hydrodynamic boundary layer at trailing edge of the plate
a) 19.55 mm
b) 18.55 mm
c) 17.55 mm
d) 16.55 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Thickness = (l) (0.371)/ (Re) 0.2 = 0.01655 m.
advertisement

10. A flat plate 1 m by 1 m is placed in a wind tunnel. The velocity and temperature of free stream air are 80 m/s and 10 degree Celsius. The flow over the whole length of the plate is made turbulent by turbulizing grid placed upstream of the plate. Find the heat flow from the surface of the plate
a) 9424.5 W
b) 8424.5 W
c) 7424.5 W
d) 6424.5 W
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat flow from the plate = h A d t = 7424.5 W.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.