Heat Transfer Questions and Answers – Free Convection Boiling

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Free Convection Boiling”.

1. When evaporation takes place at the liquid-vapor interface, the heat transfer is solely due to free convection and the film coefficient follows the relation
a) Nu = f 1 (G r) f 2 (P r)
b) Nu = 2 f 1 (G r) f 2 (P r)
c) Nu = 3 f 1 (G r) f 2 (P r)
d) Nu = 4 f 1 (G r) f 2 (P r)
View Answer

Answer: a
Explanation: The functions f 1 and f 2 depend upon the geometry of the heating surface.

2. Fritz criterion is given by
a) h = 1.973 (Q/A) 0.45
b) h = 1.973 (Q/A) 0.55
c) h = 1.973 (Q/A) 0.65
d) h = 1.973 (Q/A) 0.75
View Answer

Answer: d
Explanation: Fritz formulated the following formula for water boiling at atmospheric pressure in free convection in a vertical tube headed from outside.

3. A 0.10 cm diameter and 15 cm long wire has been laid horizontally and submerged in water at atmospheric pressure. The wire has a steady state voltage drop of 14.5 V and a current of 42.5 A. Determine the heat flux of the wire.
The following equation applies for water boiling on a horizontal submerged surface
H = 1.54 (Q/A) 0.75 = 5.58 (d t) 3 W/m2 K where Q/A is the heat flux rate in W/m2 and d t is the temperature difference between surface and saturation
a) 1.308 * 10 8 W/m2
b) 1.308 * 10 7 W/m2
c) 1.308 * 10 6 W/m2
d) 1.308 * 10 5 W/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: Q = E I = 616.25 W and A = 4.71 * 10 -4 m2.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Consider the above problem, find the excess temperature of the wire
a) 18.01 degree Celsius
b) 19.01 degree Celsius
c) 20.01 degree Celsius
d) 21.01 degree Celsius
View Answer

Answer: b
Explanation: 1.54 (1.308 * 10 6) 2 = 5.58 (d t) 3.

5. Natural convection heat transfer coefficients over surface of a vertical pipe and a vertical flat plate for same height. What is/are the possible reasons for this?
(i) Same height
(ii) Both vertical
(iii) Same fluid
(iv) Same fluid flow pattern
Select the correct answer
a) iv
b) i and ii
c) i
d) iii and iv
View Answer

Answer: d
Explanation: The fluids must be same so their flow pattern.

6. The heat flux in nucleate boiling varies in accordance with
a) h f g
b) (h f g) 0.5
c) 1/(h f g) 2
d) (h f g) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Q/A = δ f h f g [(p f – p g) g/σ] 0.5 [C f d t/h f g p C s f] 3.

7. In nucleate pool boiling, the heat flux depends on
a) Liquid properties, material and condition of the surface
b) Material of the surface only
c) Material and roughness of the surface
d) Liquid properties and material of the surface
View Answer

Answer: a
Explanation: The heat flux must depends on liquid properties material and condition of the surface.
advertisement

8. Identify the wrong statement with respect to boiling heat transfer?
a) The steam boilers employing natural convection have steam raised through pool boiling
b) Boiling occurs when a heated surface is exposed to a liquid and maintained at a temperature lower than the saturation temperature of the liquid
c) Leiden-frost effect refers to the phenomenon of stable film boiling
d) The nucleation boiling is characterized by the formation of bubbles at the nucleation sites and the resulting liquid agitation
View Answer

Answer: b
Explanation: For boiling to occur, the heated surface must be exposed to a liquid and maintained at a temperature higher than the saturation temperature of the liquid.

9. Estimate the peak heat flux for water boiling at normal atmospheric pressure. The relevant thermo-physical properties are
p f (liquid) = 958.45 kg/m3
p g (vapor) = 0.61 kg/m3
h f g = 2.25 * 10 6 J/kg
σ = 0.0585 N/m
a) 1.53 * 10 8 W/m2
b) 1.53 * 10 7 W/m2
c) 1.53 * 10 6 W/m2
d) 1.53 * 10 5 W/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: (Q/A) = 0.18 p g h f g [σ (p f – p g)/p g 2] 0.25.
advertisement

10. A 1.0 mm diameter and 300 mm long nickel wire is submerged horizontal in water at atmospheric pressure. At burnout, the wire has a current of 195 A. Calculate the voltage at burnout. The relevant thermos-physical properties are
p f (fluid) = 959.52 kg/m3
p g (vapor) = 0.597 kg/m3
h f g = 2257000 J/kg
σ = 0.0533 N/m
a) 6.15 V
b) 7.15 V
c) 8.15 V
d) 9.15 V
View Answer

Answer: b
Explanation: (Q/A) MAX = 1480000 W/m2. Let E b be the voltage at burnout. Then electric energy input to wire is E b I = 195 E b W.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.