Heat Transfer Questions and Answers – Classification of Heat Exchanger

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Heat Exchanger”.

1. Some examples of heat exchanger are
(i) Condensers and evaporators in refrigeration units
(ii) Evaporator of an ice plant and milk chiller of a pasteurizing plant
(iii) Automobile radiators and oil coolers of heat engines
Identify the correct answer
a) i only
b) ii and iii
c) i, ii and iii
d) i and ii
View Answer

Answer: c
Explanation: All are the examples of heat exchanger.

2. Heat exchangers are classified into how many categories?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Nature of heat exchange process, relative direction of motion of fluid, mechanical design of heat exchange surface and physical state of heat exchanging fluids.

3. Based upon the nature of heat exchange process, the heat exchangers are classified into how many categories
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Direct contact, regenerators and recuperators.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The energy transfer between the hot fluid and cold fluids is brought about by their complete physical mixing in
a) Direct contact heat exchanger
b) Regenerators
c) Recuperators
d) Boilers
View Answer

Answer: a
Explanation: In this type of heat exchanger, there is a simultaneous transfer of heat and mass.

5. Which type of flow arrangement is this?
The type of flow arrangement is Parallel flow enter the unit from the same side
a) Counter flow
b) Parallel flow
c) Regenerator
d) Shell and tube
View Answer

Answer: b
Explanation: In this type of arrangement, the fluids enter the unit from the same side, flow in the same direction and leave from the same side.

6. Which of the following is not an example of recuperators type heat exchanger?
a) Automobile radiators
b) Condensers
c) Chemical factories
d) Oil heaters for an aero plane
View Answer

Answer: c
Explanation: Recuperators are not used in chemical factories.

7. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of direction of flow of fluids?
a) 4 categories
b) 3 categories
c) 2 categories
d) 1 categories
View Answer

Answer: b
Explanation: Parallel, counter and cross flow.
advertisement

8. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of mechanical design of heat exchanger surface?
a) 2
b) 4
c) 1
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Concentric tubes, shell and tube and multiple shell.

9. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of physical state of heat exchanging fluids?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Condenser and evaporator.
advertisement

10. Many types of heat exchangers have been developed to meet the widely varying applications. Based upon their
(i) Operating principle
(ii) Arrangement of flow path
(iii) Design
Identify the correct statements
a) i, ii and iii
b) i and ii
c) ii and iii
d) i and iii
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat exchanger is a process equipment designed for the effective transfer of heat energy between two fluids.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.