Heat Transfer Questions and Answers – Shape Factor

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shape Factor”.

1. “All the factors relating to the geometry of the sections are grouped together into a multiple constant called the shape factor”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: They are grouped together into a single constant instead of multiple one.

2. Shape factor for a plane wall is equal to
a) A/δ
b) 2A/δ
c) 3A/δ
d) 4A/δ
View Answer

Answer: a
Explanation: It should be obtained by dividing area with respect to length.

3. For a prescribed temperature difference, bodies with the same shape factor will allow heat conduction proportional to
a) k/2
b) 2k
c) k
d) k/4
View Answer

Answer: c
Explanation: It is proportional to material thermal conductivity irrespective of size and configuration.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Shape factor for cylinder is
a) 6 π l/log e (r 2/r 1)
b) 4 π l/log e (r 2/r 1)
c) π l/log e (r 2/r 1)
d) 2 π l/log e (r 2/r 1)
View Answer

Answer: d
Explanation: It is two times the rest of the product.

5. The annealing furnace for continuous bar stock is open at the ends and has interior dimensions of 0.6 m * 0.6 m * 1.5 m long with a wall 0.3 m thick all around. Calculate the shape factor for the furnace?
a) 15.24 m
b) 16.34 m
c) 14.54 m
d) 13.76 m
View Answer

Answer: a
Explanation: Shape factor for 4 walls = 4 (area of wall)/ (thickness) = 4 (1.5) (0.6)/0.3 = 12 m. Shape factor for 4 edges = 4 (0.54) (1.5) = 3.24 m. Total = 15.24 m.

6. Shape factor for sphere is
a) 4 π r 1 r 2
b) 4 π r 1 r 2/r 2 – r 1
c) 4 π /r 2 – r 1
d) r 1 r 2/r 2 – r 1
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of sphere it is given in option b. Area of sphere is 4 π r 2.

7. Which is true regarding a complete rectangular furnace?
a) 6 walls, 12 edges and 6 corners
b) 0 walls, 2 edges and 4 corners
c) 6 walls, 12 edges and 8 corners
d) 2 walls, 6 edges and 8 corners
View Answer

Answer: c
Explanation: It has 6 walls, 12 edges and 8 corners.
advertisement

8. The shape factor for complete rectangular furnace is
Where a, b and c are the inside dimensions and d x is the wall thickness
a) 2/ d x (a b + b c + c a) + 4 (0.64) (a + b +c) + 8 (0.45) d x
b) 2/ d x (a b + b c + c a) + 4 (0.44) (a + b +c) + 8 (0.35) d x
c) 2/ d x (a b + b c + c a) + 4 (0.34) (a + b +c) + 8 (0.25) d x
d) 2/ d x (a b + b c + c a) + 4 (0.54) (a + b +c) + 8 (0.15) d x
View Answer

Answer: d
Explanation: S edge = 0.54 times length of edge. S corner = 0.15 d x.

9. For the same material and same temperature difference, the heat flow in terms of shape factor is given by
a) S k d t
b) k d t/S
c) 2S k/d t
d) 2S/3
View Answer

Answer: a
Explanation: The heat flow is proportional to the shape factor.
advertisement

10. For the same amount of fabrication material and same inside capacity, the heat loss is lowest in
a) Sphere
b) Cylinder
c) Rectangle
d) Cube
View Answer

Answer: b
Explanation: For cylinder, it is 0.439 i.e. lowest.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.