Heat Transfer Questions and Answers – Adiabatic and Reradiating Surfaces

«
»

This set of Heat Transfer Questions for campus interviews focuses on “Adiabatic And Reradiating Surfaces”.

1. Two black discs each of diameter 50 cm are placed parallel to each other concentrically at a distance of one meter. The discs are maintained at 1000 K and 500 K. Calculate the heat flow between the discs when no other surface is present
a) 317.27 W
b) 417.27 W
c) 517.27 W
d) 617.27 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = F 12 A 1 σ B (T 1 4 – T 2 4).

2. Two black discs each of diameter 50 cm are placed parallel to each other concentrically at a distance of one meter. The discs are maintained at 1000 K and 500 K. Calculate the heat flow between the discs when the disks are connected by a cylindrical black no-flux surface
a) 2417.68 W
b) 3417.68 W
c) 4417.68 W
d) 5417.68 W
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = F 12 A 1 σ B (T 1 4 – T 2 4).

3. Heat exchange between two black surfaces enclosed by an insulated surface is given by
a) Q 12 = A 1 σ b (T 14 – T24) [A 2 – A 1 F 122/A 1 + A 2 – 2 A 1 F 12].
b) Q 12 = 2 A 1 σ b (T 14 – T24) [A 2 – A 1 F 122/A 1 + A 2 – 2 A 1 F 12].
c) Q 12 = 3 A 1 σ b (T 14 – T24) [A 2 – A 1 F 122/A 1 + A 2 – 2 A 1 F 12].
d) Q 12 = 4 A 1 σ b (T 14 – T24) [A 2 – A 1 F 122/A 1 + A 2 – 2 A 1 F 12].
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the net heat exchange between two black surfaces enclosed by an insulated surface.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Heat exchange between two gray surfaces enclosed by an adiabatic surface is given by
a) Q 12 = A (T 14 – T 24) / [1/E 1 + 1/E 2 – 2 + 2/1 + F 12].
b) Q 12 = A σ b (T 14 – T 24) / [1/E 1 + 1/E 2 + 2/1 + F 12].
c) Q 12 = A σ b (T 14 – T 24) / [1/E 1 + 1/E 2 – 2 + 2/1 + F 12].
d) Q 12 = A σ b (T 14 – T 24) / [1/E 1 + 1/E 2 – 2].
View Answer

Answer: c
Explanation: This is the net heat exchange between two gray surfaces enclosed by an adiabatic surface.

5. A blind cylindrical hole of 2 cm diameter and 3 cm length is drilled into a metal slab having emissivity 0.7. If the metal slab is maintained at 650 K, make calculations for the radiation heat escape from the hole
Find the radiation heat escape from the hole if the metal slab is maintained at 650 K
a) 7 W
b) 3 W
c) 1 W
d) 9 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = E 1 A 1 σ b T 14 [1 – F 11/1 – (1 – E 1) F 11].
Take Heat Transfer Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. A cavity in the shape of a frustum of a cone has diameter 30 cm and 60 cm and the height is 80 cm. If the cavity is maintained at temperature of 800 K, determine the heat loss from the cavity when the smaller diameter is at the bottom
a) 6577 W
b) 2367 W
c) 8794 W
d) 3675 W
View Answer

Answer: a
Explanation: Q = E 1 A 1 σ b T 14 [1 – F 11/1 – (1 – E 1) F 11].

7. Consider the above problem, find how this heat loss would be affected if the cavity is positioned with bigger diameter at the base
a) 75.06 % (increase)
b) 55.06 % (decrease)
c) 65.06 % (increase)
d) 75.06 % (decrease)
View Answer

Answer: d
Explanation: Percentage change in heat flow = 6577 – 1640/6577 = 0.7506.
advertisement

8. A conical cavity of base diameter 15 cm and height 20 cm has inside surface temperature 650 K. If emissivity of each surface is 0.85, determine the net radiative heat transfer from the cavity
a) 168.3 W
b) 158.3 W
c) 148.3 W
d) 138.3 W
View Answer

Answer: a
Explanation: Q = E 1 A 1 σ b T 14 [1 – F 11/1 – (1 – E 1) F 11]. Here, F 11 = 0.649 and A 1 = 0.0503 m2.

9. A cylindrical cavity of base diameter 15 cm and height 20 cm has inside surface temperature 650 K. If emissivity of each surface is 0.85, determine the net radiative heat transfer from the cavity
a) 194 W
b) 184 W
c) 174 W
d) 164 W
View Answer

Answer: c
Explanation: Q = E 1 A 1 σ b T 14 [1 – F 11/1 – (1 – E 1) F 11]. Here, F 11 = 0.842 and A 1 = 0.11186 m2.
advertisement

10. What is the unit of coefficient of radiant heat transfer?
a) W/K
b) W/m2 K
c) W/m2
d) W/m K
View Answer

Answer: b
Explanation: Its value can be calculated from the heat flux equation for any configuration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer for campus interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.