Heat Transfer Questions and Answers – Wein’s Displacement Law

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wein’s Displacement Law”.

1. The relationship (Wavelength) MAX T = constant, between the temperature of a black body and the wavelength at which maximum value of monochromatic emissive power occurs is known as
a) Planck’s law
b) Kirchhoff’s law
c) Lambert’s law
d) Wein’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the Wien’s law. From the spectral distribution of black body emissive power, it is apparent that the wavelength associated with a maximum rate of emission depends upon the absolute temperature of the radiating surface.

2. A body at 500 K cools by radiating heat to ambient atmosphere maintained at 300 K. When the body has cooled to 400 K, the cooling rate as a percentage of original rate is about
a) 31.1
b) 41.5
c) 50.3
d) 80.4
View Answer

Answer: a
Explanation: Q2/Q1 = (400)4 – (300)4/ (500)4 – (300)4 = 0.32.

3. Two spheres A and B of same material have radius 1 m and 4 m, and temperatures 4000 K and 2000 K respectively. Then the energy radiated by sphere A is
a) Greater than that of sphere B
b) Less than that of sphere B
c) Equal to that of sphere B
d) Two times that of sphere B
View Answer

Answer: c
Explanation: E A/E B = (1)2 (4000)4/ (4)2 (2000)4 = 1.
advertisement
advertisement

4. A small body has a total emissive power of 4.5 kW/m2. Determine its surface temperature of maximum emission
a) 530.77 K
b) 345.65 K
c) 236.54 K
d) 367.8 K
View Answer

Answer: a
Explanation: E = σ T4. So, T = 530.77 K.

5. A small black body has a total emissive power of 4.5 k W/m2. In which range of the spectrum does this wavelength fall?
a) Thermal region
b) Cosmic region
c) Visible region
d) Infrared region
View Answer

Answer: d
Explanation: (Wavelength) T = 2.8908 * 10 -3. This must be the wavelength of infrared region.

6. The sun emits maximum radiation of 0.52 micron meter. Assuming the sun to be a black body, Calculate the surface temperature of the sun
a) 2345 K
b) 5573 K
c) 9847 K
d) 6492 K
View Answer

Answer: b
Explanation: T = 2.8908 * 10 -3/0.52 * 10 -6 = 5573 K.

7. Consider the previous problem, determine the maximum monochromatic emissive power of the sun’s surface
a) 4.908 * 10 13 W/m2
b) 5.908 * 10 13 W/m2
c) 6.908 * 10 13 W/m2
d) 7.908 * 10 13 W/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: (E) MAX = 1.285 * 10 -5 T5 = 6.908 * 10 13 W/m2.
advertisement

8. A furnace emits radiation at 2000 K. Treating it as a black body radiation, calculate the wavelength at which emission is maximum
a) 1.449 * 10 -6 m
b) 2.449 * 10 -6 m
c) 3.449 * 10 -6 m
d) 4.449 * 10 -6 m
View Answer

Answer: a
Explanation: (Wavelength) T = 2.8908 * 10 -3. So, wavelength = 1.449 * 10 -6 m.

9. Four identical pieces of copper painted with different colors of paints were heated to the same temperature and then left in the environment to cool. Which of the following paint will give fast cooling?
a) White
b) Rough
c) Black
d) Shining
View Answer

Answer: c
Explanation: The emissivity of black paint is highest i.e. unity. Consequently, the emitted radiant energy will be maximum when painted black.
advertisement

10. A surface for which emissivity is constant at all temperatures and throughout the entire range of wavelength is called
a) Opaque
b) Grey
c) Specular
d) Diathermanous
View Answer

Answer: b
Explanation: Foe grey surface, emissivity is constant. Grey surface radiates much more because of constant wavelength throughout its entire surface.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.