Heat Transfer Questions and Answers – Symbols of Geomertical and Thermo Physical Properties

«
»

This set of Advanced Heat Transfer Questions & Answers focuses on “Symbols Of Geomertical And Thermo Physical Properties”.

1. What is the symbol used for mass?
a) M
b) L
c) A
d) V
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of mass is kg.

2. What is the symbol used for length?
a) W
b) M
c) L
d) K
View Answer

Answer: c
Explanation: Unit of length is meter.

3. What is the symbol used for time?
a) M
b) H
c) K
d) T
View Answer

Answer: d
Explanation: Unit of time is second.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the symbol used for gravity?
a) g
b) h
c) k
d) v
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of gravity is m/s2.

5. What is the symbol used for dynamic viscosity?
a) σ
b) µ
c) λ
d) δ
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit of dynamic viscosity is kg/m s.

6. What is the symbol used for thermal conductivity?
a) v
b) g
c) h
d) k
View Answer

Answer: d
Explanation: Unit of thermal conductivity is W/m Degree.

7. What is the symbol used for specific heat?
a) C S
b) C R
c) C P
d) C M
View Answer

Answer: c
Explanation: Unit of specific heat is k J/kg degree.
advertisement

8. What is the symbol used for the convective film coefficient?
a) v
b) h
c) σ
d) µ
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit of convective film coefficient is W/m2 degree.

9. What is the symbol used for kinematic viscosity?
a) v
b) λ
c) µ
d) σ
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of kinematic viscosity is m2/s.
advertisement

10. What is the symbol used for the coefficient of volumetric expansion?
a) λ
b) µ
c) δ
d) β
View Answer

Answer: d
Explanation: Unit of a coefficient of volumetric expansion is per degree.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice advanced questions on all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.